Petters sommarturné tillsammans med Magnus Uggla och Miss Li blev inställd. Nu har han börjat måla. Arkivbild.
Petters sommarturné tillsammans med Magnus Uggla och Miss Li blev inställd. Nu har han börjat måla. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Inställd turné sporrade Petters kreativitet

I TT:s artikelserie om sommarturnén som inte blev av har turen kommit till rapparen Petter. I sommar skulle den albumaktuelle artisten ha turnerat tillsammans med Miss Li och Magnus Uggla. I stället har han börjat studera färglära.
– Jag är svinkreativ just nu, säger han.

ANNONS

Petter släppte sitt fjortonde album "Varholmsgatan" i juni, och såg fram emot att spela sina nya låtar under sommarturnén "Uggla, Miss Li & Petter". Trion, som lärde känna varandra under förra årets jubileumssäsong av tv-programmet ”Så mycket bättre", skulle bland annat ha besökt Stockholm, Borgholm och Dalhalla. Men så blev det inte. När en pandemi kom emellan flyttades merparten av turnéns konserter fram till nästa sommar.

– Jag är väldigt luthersk i mitt arbetssätt och plikttrogen i mitt jobb så jag gillar inte att ställa in saker, säger Petter. Jag har ställt in kanske två spelningar på 20 år. Men i det här fallet var det inte så svårt. Man kan inte sitta och sörja.

ANNONS

Uppmanar till eftertanke

Petter beskriver tomrummet som uppstod när konserterna ställdes in som "ett jättelångt lov". I stället för att kuska runt på turné har han ägnat sina sommardagar åt att skriva låtar – och börja måla.

– Jag gör en massa olika saker. Det är som att jag har dirigerat om drivkraften, säger han.

Förutom att den nuvarande situationen har sporrat hans egen kreativitet, tror rapparen att de förändringar som pandemin har fört med sig kan komma att ändra hur åtminstone vissa människor resonerar kring vad som egentligen är viktigt i livet.

– Förhoppningsvis börjar vi tänka lite mer på hur vi lever och hur vi reser. Kanske kan alla passa på att upptäcka sitt eget land i stället för att flyga till Asien. Det finns ganska mycket fint här, säger Petter, som delar sin egen tid mellan Stockholm och Åre och gärna semestrar på Västkusten.

Kritiserat stöd

Tidigare i sommar kom nyheten att Petters bolag, som har tillgångar på 83 miljoner kronor, hade beviljats ett krisstöd av Kulturrådet på drygt 200 000 kronor. Det möttes av kritik, men försvarades av Petter som i ett Instagram-inlägg skrev att pengarna skulle gå till "mina musiker, tekniker och medarbetare". Någon vecka senare betalades pengarna tillbaka. När TT söker Petter på nytt kommenterar han inte händelsen, vilken ägde rum efter intervjun.

ANNONS

När det åter blir möjligt att genomföra konserter med över 50 besökare är oklart i dagsläget. Petter förespråkar tålamod. Han vill inte "stå och räkna personer". Till dess fortsätter kreativiteten att ta både gamla och nya vägar.

– Jag vill utveckla mitt måleri och lära mig färglära, säger han.

Matilda Källén/TT

'Jag har ställt in kanske två spelningar på 20 år. Men man kan inte sitta och sörja', säger Petter om sommarturnén som inte blev av. Arkivbild.
"Jag har ställt in kanske två spelningar på 20 år. Men man kan inte sitta och sörja", säger Petter om sommarturnén som inte blev av. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Fakta: Petter

Namn: Petter Alexis Askergren.

Ålder: 46 år.

Bor: I Stockholm och Åre.

Gör: Artist, författare och entreprenör.

Bakgrund: Uppvuxen i Stockholm. Debuterade med albumet "Mitt sjätte sinne" 1998. Har sedan dess släppt ytterligare tretton album. Har bland annat medverkat i tv-programmet "Så mycket bättre", varit programledare för "Musikhjälpen" i P3 och gett ut romanen "16 rader". Driver också restauranger.

Aktuell: Släppte sitt fjortonde album "Varholmsgatan" i juni i år. Uppträder i "Allsång på Skansen" 11/8. Skulle i sommar ha turnerat med artistkollegerna Magnus Uggla och Miss Li, men turnén ställdes in på grund av coronapandemin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS