Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nikki Amini är nöjd med den nya regeländringen i
Nikki Amini är nöjd med den nya regeländringen i "Idol". Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

"Idol"-deltagarna luras – efter guldglädjen

Årets "Idol"-deltagare kan bli snuvade på sin plats i slutaudition – trots att de redan tilldelats en guldbiljett.
– Det är ett nytt moment som jag uppskattar, eftersom jag är den i juryn som ställer lite hårdare krav, säger Nikki Amini.

I vanliga fall krävs det tre av fyra "ja" från "Idol"-juryn för att ta sig vidare till slutaudition – men nytt för i år är att deltagarna kan bli ifråntagna sina guldbiljetter. De nya reglerna kräver nämligen att de tävlande måste ha stöd från samtliga i juryn – vilket meddelas först i efterhand.

– De som enbart får tre ja får sin guldbiljett där och då. Sedan blir de kallade och får information om att de måste övertyga den sista jurymedlemmen som inte har varit positiv, berättar Nikki Amini, och fortsätter:

– De blev lite skakiga.

Deltagarna som inte lyckas måste lämna tävlingen. De nya reglerna ska enligt Amini öka kvaliteten längre fram.

– Vi i juryn har olika bakgrunder och kompetenser, jag har under tidigare säsonger känt att det är alldeles för många som går vidare enbart baserat på att de kan sjunga helt okej. Det blir uppenbart på slutaudition att de inte har det som krävs jämfört med konkurrenterna, säger Nikki Amini.

Skrek "neeej"

Årets säsong av TV4:s talangprogram började spelas in under våren, och till följd av coronapandemin skedde tre av fyra uttagningar i digital form. När de tävlande sedan mötte juryn första gången fick de bara ta med sig en anhörig i väntrummet. De tvingades dessutom hålla avstånd till juryn.

– Så det var en känsla av kärlek, värme och närhet som togs bort, vilket blev väldigt påtagligt när vi genomförde turnén i våras, säger Nikki Amini.

Men alla deltagare var inte lika bra på att följa reglerna om social distansering.

– Det var någon gång när de sökande glömde läget, som ungdomar kan göra, och vill komma fram och kramas, och vi skrek "NEEEJ!", säger juryns Kishti Tomita.

Känner oro för deltagarna

På grund av den digitala ansökningsprocessen har "Idol" fått fler ansökningar än vanligt – av blandad kvalitet.

– Det positiva var att folk som annars kanske inte hade vågat söka sökte, som var väldigt bra. Sedan fanns de som var vana att sjunga in i datorn och som var lite blyga. När de kom hit blev det volymproblem, man hörde inte vad de sjöng, berättar Kishti Tomita.

Sommarens musikprogram har präglats av folktomma publikläktare till följd av coronapandemin. Eftersom hösten fortfarande är oviss har teamet bakom "Idol" gjort upp flera olika planer beroende på om förbudet mot offentliga folksamlingar på mer än 50 personer ändras eller inte.

– Jag hoppas verkligen att det finns publik, jag känner en oro för deltagarnas prestationer om det blir en tom studio där det bara är en massa kameror och vi fyra i juryn. Det kan bli väldigt nervöst och det kan påverka prestationen negativt. I vanliga fall får de mycket stöd från publiken som stöttar och buar om vi säger någonting negativt, säger hon.

Sofia Sundström/TT

Idoljuryn består av Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Nikki Amini och Anders Bagge. Arkivbild.
Idoljuryn består av Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Nikki Amini och Anders Bagge. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Det är dags för en ny säsong av 'Idol'. Som vanligt med Kishti Tomita, Anders Bagge, Nikki Amini och Alexander Kronlund i juryn. Arkivbild.
Det är dags för en ny säsong av "Idol". Som vanligt med Kishti Tomita, Anders Bagge, Nikki Amini och Alexander Kronlund i juryn. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Svenska "Idol" hade premiär 2004 i TV4. Årets säsong blir den 16:e i ordningen, eftersom att programmet tog en paus 2012. Juryn består av Anders Bagge, Nikki Amini, Kishti Tomita och Alexander Kronlund. Programledare är Pär Lernström.

Tidigare vinnare:

2004: Daniel Lindström

2005: Agnes Carlsson

2006: Markus Fagervall

2007: Marie Picasso

2008: Kevin Borg

2009: Erik Grönwall

2010: Jay Smith

2011: Amanda Fondell

2013: Kevin Walker

2014: Lisa Ajax

2015: Martin Almgren

2016: Liam Cacatian Thomassen

2017: Chris Kläfford

2018: Sebastian Walldén

2019: Tusse Chiza