Dao Di Ponziano sjunger Adele-låten 'One and only' i veckans 'Idol'.
Dao Di Ponziano sjunger Adele-låten "One and only" i veckans "Idol". Bild: Pontus Lundahl/TT

"Idol"-Dao: Unga söker hjälp hos mig

För "Idol"-deltagaren Dao Di Ponziano blev kändisskapet mer än bara sång och musik. När hon öppnade sig om psykisk ohälsa började följarna söka stöd på sociala medier.
– Det handlar om mobbning, psykisk ohälsa, självskadebeteenden och dödsångest, säger hon.

ANNONS

Den 18-åriga stockholmaren Dao Di Ponziano har befunnit sig i rampljuset långt innan den senaste "Idol"-säsongen drog i gång. Hon har medverkat i filmer som "Sune på bilsemester", "Lassemajas detektivbyrå – Stella nostra" och Ola Rapace-serien "Hassel". Dessutom tävlade hon i TV4:s "Talang" 2018.

Men det var först när Dao Di Ponziano började synas i "Idol" som hon märkte av kändisskapet på riktigt.

– Jag är mest förvånad över hur snabbt allting gick från noll till hundra. Helt plötsligt kunde jag inte vara någonstans utan att någon visste vem jag var, det var väldigt chockartat, säger hon.

I samband med uppmärksamheten har hon börjat lyfta frågor som psykisk ohälsa och mobbning, vilket har resulterat i att hennes unga följare har börjat höra av sig, både på internet och på det mer traditionella sättet.

ANNONS

– Jag får brev hem, det är alla möjliga meddelanden, att de blir slagna hemma, söker stöd och någon att prata med, säger hon.

"Finns kärlek"

TT: Hur hanterar du det?

– Jag tycker inte att det är jobbigt eftersom att jag är van vid det, där jag kommer från är trauman vardag. Om en tioåring berättar om någonting traumatiskt så vill jag hjälpa. Jag kanske inte kan så mycket, men jag kan tipsa om vem som kan hjälpa dem.

Hon berättar att hon hela tiden försöker att vara sig själv på scenen och har fått mycket kärlek för det.

– Folk ska inte vara tycka att "hon är duktig på att sjunga". Jag vill att folk ska tycka att jag är rolig, sprallig och glad och att jag är mig själv.

– När jag var yngre tänkte jag att mänskligheten är hemsk eftersom vissa människor gör så hemska saker. Men på grund av all respons och feedback jag har fått har jag känt att det finns kärlek i livet, säger hon.

Fotbollen tar över

Dao Di Ponziano upplevde att hon inte passade in under uppväxten. Men när hon fann musiken var det någonting som förändrades.

– Jag fann en lycka och passion. Musiken får mig att gråta och skratta, skutta, le och dansa, så hade jag inte känt innan. Den har lärt mig mycket om känslor, berättar hon.

ANNONS

På fredag börjar "Idol" en timme tidigare än vanligt, för att göra plats för Sveriges EM-kvalmatch mot Rumänien. I samband med det har Sveriges dam- och herrlandslag i fotboll valt låtarna. Dao Di Ponziano kommer att sjunga Adeles "One and only".

– Jag tror inte att mina vinstchanser är så stora, men jag sökte inte till "Idol" för att vinna, utan för att utvecklas. Det har jag gjort och det ska jag fortsätta göra. Jag tror aldrig att man blir färdig som artist, säger Dao Di Ponziano.

Sofia Sundström/TT

Dao Di Ponziano har medverkat i flera filmer före 'Idol', bland andra 'Sune på bilsemester' och 'Lassemajas detektivbyrå – Stella nostra'.
Dao Di Ponziano har medverkat i flera filmer före "Idol", bland andra "Sune på bilsemester" och "Lassemajas detektivbyrå – Stella nostra". Bild: Pontus Lundahl/TT
Dao Di Ponziano har drömt om att bli artist sedan hon var liten.
Dao Di Ponziano har drömt om att bli artist sedan hon var liten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tusse Chiza: "Higher love" (Steve Winwood)

Gottfrid Krantz: "I’m In the band" (The Hellacopters)

Freddie Liljegren: "Always remember us this way" (Lady Gaga)

Astrid Risberg: "About you now" (Sugababes)

Dao Di Ponziano: "One and only" (Adele)

För att rösta: sms:a idolens förnamn i versaler till 72400

ANNONS