Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Entreprenören Gunilla von Platen blir programledare när TV4 gör en svensk version av realityserien 'The apprentice'.
Entreprenören Gunilla von Platen blir programledare när TV4 gör en svensk version av realityserien "The apprentice". Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hon blir Sveriges tv-Trump: "Inga likheter"

Entreprenörskap blir underhållning även i TV4 när kanalen gör en svensk version av "The apprentice".
Programledare är entreprenören Gunilla von Platen, som är noggrann med att understryka skillnaderna mellan sig själv och sin amerikanska föregångare Donald Trump.

"You're fired" ‒ "Du får sparken." Frasen är intimt förknippad med realityserien "The apprentice", som hade premiär i USA 2004 och under 14 säsonger leddes av affärsmannen Donald Trump.

Deltagarna tävlade om att ta sig in i Trumps organisation, hela vägen upp till toppnivån i styrelserummet, och den störste vinnaren av dem alla kan sägas vara programledaren själv ‒ vars kändisskap bar honom hela vägen till det amerikanska presidentämbetet.

"Var min skräck"

I TV4:s tappning ser programmet annorlunda ut. Till att börja med är programledaren, entreprenören Gunilla von Platen, ingen Donald Trump.

‒ Det var först min skräck, "Ska jag behöva bli jämförd med honom?", säger hon.

‒ Jag har en helt annan personlighet, och jag är framför allt entreprenör själv. Jag jobbar dygnet runt med mina bolag, det är 15 entreprenörer som ringer, messar och mejlar mig var och varannan dag, och jag finns där för dem. Så vi har nog inga likheter på något sätt.

Gunilla von Platen, som både är ambassadör för Svenskt näringsliv och vice ordförande för FN-organet UN Women i Sverige, säger att hon inte ser programmet som "en nöjesprodukt".

I stället vill hon få upp tittarnas ögon för entreprenörskonsten, och hoppas att det ska få positiva effekter i samhället.

‒ Entreprenörskapet är så viktigt för vårt land. Det är det som skapar välfärd, arbetstillfällen och möjligheter.

"Bidra på andra sätt"

Att Gunilla von Platen skulle göra en liknande resa som sin amerikanske programledarkollega Donald Trump, och gå från tv-studion rätt in i den politiska hetluften, är däremot uteslutet, enligt henne själv.

‒ Jag har inga politiska ambitioner. Jag tycker att jag kan bidra till samhället på andra sätt. Ett sätt är genom att främja och lyfta entreprenörskapet.

"The apprentice" har premiär under våren 2022.

Fakta: Gunilla von Platen

Född 1972 i Zaz, Turkiet. Kom till Sverige som fyraåring.

Tidigare vd för kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation som hon också var med och grundade.

Medverkade i första säsongen av SVT-programmet "Draknästet".

Sedan 2017 delägare och styrelseledamot i callcenterföretaget Transcom Worldwide.

Ambassadör för insamlingsorganisationen Hand in Hand.

Har fått Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj.

Sommarvärd i P1 2007 och 2020.