Clark Gable och Vivien Leigh i 'Borta med vinden'. Arkivbild.
Clark Gable och Vivien Leigh i "Borta med vinden". Arkivbild. Bild: TCM/AP/TT

HBO Max plockar bort "Borta med vinden"

ANNONS

Strömningstjänsten HBO Max har plockat bort filmen "Borta med vinden", från 1939, från sitt utbud på grund av hur den framställer slaveri.

Det är det senaste i raden av liknande beslut, sedan både tv-serien "Cops" lagts ned och humorserien "Little Britain" plockats bort från bland annat Netflix.

"Borta med vinden" bygger på Margaret Mitchells roman med samma namn och utspelar sig på en plantage i södra USA under det amerikanska inbördeskriget. Den belönades med åtta Oscarsstatyetter.

– De rasistiska skildringarna var fel att visa då och är fel att visa i dag. Vi kände att det vore oansvarigt att låta filmen finnas i vårt utbud utan en förklaring och ett avståndstagande från de skildringarna, säger en talesperson för Warnermedia, som äger HBO.

ANNONS

Filmen kommer att återinföras i tjänstens utbud med en diskussion kring den historiska kontexten och ett avståndstagande från de stereotypa skildringarna av de svarta slavarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS