Quidditch blir quadball. Arkivbild.
Quidditch blir quadball. Arkivbild. Bild: Phelan M. Ebenhack/AP/TT

Harry Potter-sporten byter namn

Sporten quidditch, baserad på den fiktiva Harry Potter-sporten med samma namn, blir quadball, skriver The New York Times.

ANNONS
|

Namnbytet är ett sätt att ta avstånd från J K Rowlings uttalanden om transpersoner, som representanter för sporten beskriver som "anti-trans".

Det var 2005 som quidditch tog steget från boksidorna ut i den verkliga världen. Ett gäng studenter vid Middlebury College i Vermont anordnade en första turneringen och sen var bollen i rullning. I sporten tar sig utövarna runt planen med kvastar mellan benen och försöker få en boll genom en målring.

Tusentals personer i över 40 länder utövar sporten och det finns omkring 100 officiella quidditchlag runtom i världen. Den 23 juli startar EM i quidditch i Irland, med det svenska landslaget bland deltagarna. Det svenska namnet för sporten är Mugglar-quidditch.

ANNONS

Ett namnbyte har tidigare diskuterats då Warner Bros äger rättigheterna till varumärket quidditch. Det här har gjort att man inte kunnat marknadsföra sporten på ett sätt som man velat och i och med namnbytet hoppas man bland annat kunna knyta till sig sponsorer på ett sätt man inte kunnat tidigare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS