Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Musiken som spelas i butiker under julhandeln kan vara påfrestande för personalen, enligt Handels. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Handels: Julmusik påfrestande för personal

Julmusiken som ljuder ur högtalarna i butiker runt om i landet kan vara påfrestande för personalen, enligt en undersökning som fackförbundet Handels låtit göra.

I undersökningen, där butikernas skyddsombud fått svara på frågor om julmusiken, framkommer att 50 procent av de tillfrågade anser att julmusiken är mer påfrestande än den musik som spelas i butikerna under resten av året.

"Att julmusiken är mindre omväxlande och att personalen inte har inflytande över den blir ett arbetsmiljöproblem. Musiken finns bara där, att stå ut med under hela arbetsdagen i en redan stressig julhandel", säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels och författare till rapporten, enligt ett pressmeddelande.

Julmusiken tycks dela personalen i två läger, enligt rapporten, där vissa ser den som något positiv som bidrar till bra stämning, medan andra beskriver musiken som tortyr.

"Julmusik blir i många butiker en symbol för det som skapar sämre arbetsmiljö genom brist på variation, och ständigt upprepade slingor", säger Stefan Carlén.