Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Greta Thunberg var först ut av årets sommarpratare. Hennes program blev det mest lyssnade programmet – både i radio och som podd. Pressbild. Bild: Mattias Ahlm
Greta Thunberg var först ut av årets sommarpratare. Hennes program blev det mest lyssnade programmet – både i radio och som podd. Pressbild. Bild: Mattias Ahlm

Greta Thunberg mest populära sommarvärden

"Sommar i P1" är slut för i år, och även den här säsongen har antalet lyssnare ökat – både i radio- och poddformatet.
– I tider av kris så behöver vi något som förenar, säger "Sommar i P1":s programchef Bibi Rödöö.

Sommaren går mot sitt slut, och då är det också dags att summera Sveriges Radios långkörare "Sommar i P1". Den mest lyssnade sommarvärden, både i radiosändning och i podd, är klimataktivisten Greta Thunberg.

Över en miljon lyssnade när hennes sommarprat sändes på midsommardagen, och sedan dess har det fått omkring två miljoner poddlyssningar – en siffra som fortsätter att stiga. Det gör henne till en stark konkurrent till poddrekordinnehavaren Anders Hansen från förra året.

Det är tydligt att "Sommar i P1" behåller sin starka position hos lyssnarna. Den totala direktlyssningen har ökat med 20 procent från i fjol och allt fler tar även del av sommarpraten i poddform. Totalt har cirka 3,8 miljoner personer lyssnat på sändningarna någon gång under sommaren, via radiosändning eller digitalt, vilket motsvarar 45 procent av befolkningen.

– Det är fantastiskt och man tror inte att det ska gå, med tanke på att urvalet av poddar blir allt större. "Sommar i P1" är lite som en humla – den borde inte kunna flyga men den gör det ändå, säger programchefen Bibi Rödöö.

"Starka berättelser"

Näst flest direktlyssningar fick överbefälhavare Micael Bydén, följd av statsepidemiolog Anders Tegnell. Tegnell ligger dessutom på andra plats på listan över antalet poddlyssningar, följd av civilekonomen och före detta buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad.

– Det är häftigt att det är så olika personer när det gäller personlighet, bakgrund och ålder. Gemensamt för de i toppen är att alla har starka berättelser, de är kunniga och delar med sig generöst.

Klimataktivisten Greta Thunbergs sommarprat var också det som fick flest reaktioner i sociala medier.

Mindre hot och hat

Förra året upplevde "Sommar"-redaktionen en råare ton från vissa lyssnare, något som man menar även märktes i krönikor och recensioner i media. Men i år är det annorlunda, tycker Bibi Rödöö.

– Det kanske är för att vi lever i en ömtålig tid och inte vill ösa skit på varandra. Det är glädjande. Ibland kanske något ont för något gott med sig.

Elina Perdahl/TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell ligger också högt på listorna, både när det gäller podd- och direktlyssning. Pressbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell ligger också högt på listorna, både när det gäller podd- och direktlyssning. Pressbild. Bild: Mattias Ahlm
Överbefälhavare Micael Bydén stod för det näst mest direktlyssnade sommarpratet i år. Pressbild.
Överbefälhavare Micael Bydén stod för det näst mest direktlyssnade sommarpratet i år. Pressbild. Bild: Mattias Ahlm
Många ville lyssna på den före detta buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblads sommarprat i poddform. Hans program är det tredje mest populära. Pressbild.
Många ville lyssna på den före detta buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblads sommarprat i poddform. Hans program är det tredje mest populära. Pressbild. Bild: Elisabeth Lindeblad

De mest lyssnade sommarpratarna – direktlyssning (i radio och digitalt)

1. Greta Thunberg, klimataktivist – 20 juni

2. Micael Bydén, överbefälhavare – 27 juni

3. Anders Tegnell, infektionsläkare, statsepidemiolog – 24 juni

4. Anders Borg, fd. finansminister – 8 juli

5. Linda "Miss Li" Karlsson, sångare, pianist – 16 juli

De mest lyssnade sommarpratarna – podd

1. Greta Thunberg, klimataktivist

2. Anders Tegnell, infektionsläkare, statsepidemiolog

3. Björn Natthiko Lindeblad, civilekonom, föreläsare, fd. buddhistmunk

4. Therese Lindgren, influencer

5. Gry Forsell, programledare

Värt att notera är att flera av de sommarprat som toppar poddlistan sändes i början av sommaren, vilket gör att de hunnit få fler lyssningar än de som sänts senare.

Mest spelade artister:

Laleh (9 spelningar)

The Beatles (9 spelningar)

Nina Simone (8 spelningar)

Prince (6 spelningar)

Leonard Cohen (6 spelningar)

Håkan Hellström (6 spelningar)

Alesso (6 spelningar)

Direktlyssningen i radio och digitalt ökade med 20 procent från i fjol. Sommar i P1:s poddar har haft en räckvidd på i snitt 1,5 miljoner unika enheter/vecka, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med förra året.

Totalt har cirka 3,8 miljoner personer lyssnat på sändningarna någon gång under sommaren, i fm eller digitalt, vilket motsvarar 45 procent av befolkningen.

Källa: Kantar-Sifo, Poddindex och Sveriges Radio.