Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Göteborgsförfattare kan få Borås Tidnings debutantpris

Annika Norlin finns bland de nominerade, liksom flera Göteborgsskolade författare och poeter.

Tre av fem utvalda debutanter som presenteras i Borås Tidning har en utbildning i litterär gestaltning från Akademin Valand i Göteborg. Det rör sig om Hanna Johansson, Donia Saleh och Arazo Arif med varsin masterexamen i bagaget. De två förstnämnda är verksamma i Göteborg, och samtliga har medverkat på GP Kultur.

Artisten och författaren Annika Norlin, som nominerades till Augustpriset, kan nu i stället få debutantpriset för sin uppmärksammade novellsamling "Jag ser allt du gör". Den ställs mot Hanna Johanssons roman "Antiken", om tre kvinnor som semestrar på en grekisk ö, och Donia Salehs roman ”Ya Leila”, en roman om ung vänskap och maktrelationer.

LÄS MER: ”Mycket av det jag skapar kommer ur en ilska”

LÄS MER: Donia Saleh: Ordet ”systerskap” är urvattnat

Erik Lindman Mata är nominerad för sin självbiografiska långdikt ”Pur” och Arazo Arif för diktsamling ”mörkret inuti och fukten”.

Juryn hade 120 debutantverk att välja mellan vilket är fler än något tidigare år. Enligt jurymedlemmen Linnéa Lindsköld, forskare i litteraturvetenskap vid Högskolan i Borås, var många av dem dessutom bra.

– Det finns inget tydligt tema, vilket är väntat eftersom det alltid är så enormt många olika teman, men ett tema som ändå finns i helheten är att många av böckerna handlar om sex och våld. Det hör mycket ihop med vad många tv-serier handlar om i dag. Jag har inte forskat något djupare på det, men ändå noterat det, säger hon till tidningen.

Även litteraturkritikerna Björn Kohlström och Aase Berg ingår i juryn.

Erika Josefsson/TT’

 

LÄS MER: Recension: "Jag ser allt du gör" – Annika Norlin

LÄS MER: Recension: ”Antiken” av Hanna Johansson

LÄS MER: Recension: ”Ya Leila” av Donia Saleh