Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Mamma mia! The party" kommer till Göteborg, avslöjade Björn Ulvaeus under en pressträff på Rondo. Bild: Adam Ihse/TT

Göteborg nästa för "Mamma mia! The party"

Las Vegas, New York, Shanghai, Tokyo, men först står Göteborg på tur för krogshowen "Mamma mia! The party". Björn Ulvaeus har stora planer:
– När musikalen var som hetast var det mellan 15 och 20 produktioner samtidigt runt världen, säger han.

Mamma mia-konceptet fortsätter sitt segertåg. Efter musikalen och filmen är det nu krogshowen "Mamma mia! The party" som börjat sin världsturné.

Det har visat sig att Abbas musik har klarat tidens tand förvånande bra, konstaterar Björn Ulvaeus lite förvånat.

– Det är urkonstigt, vår musik spelas som om vi vore aktiva fortfarande. Jag vet inte hur det har blivit så, säger han och tillägger att allt oftare kommer det fram folk som säger ”du vet inte vad det har betytt i mitt liv”.

– Det är helt overkligt, liksom att närmare 60 miljoner människor har sett musikalen ute i världen.

Rondo i ny tappning

Krogshowen hade urpremiär på Tyrol i Stockholm 2016 och spelas sedan i september även i London. Därefter väntar en lång rad städer runt om i världen på sin tur. Men dessförinnan har teamet bakom showen lyckats klämma in Göteborg.

Efter årsskiftet ska showkrogen Rondo vid Liseberg genomgå en omfattande förvandling till den grekiska tavernan från filmen.

– Las Vegas kommer strax efter Göteborg, om vi inte till och med hinner före. Därefter hoppas jag på New York, säger Björn Ulvaeus.

– Men sedan har seriösa personer hört av sig från Shanghai, Tokyo, Moskva, Seoul, Sydafrika, Sao Paolo, Madrid och Paris. Överallt.

Som en charterresa

Föreställningen i Stockholm, som setts av över 350 000 besökare, spelas vidare in på våren nästa år medan den planerade premiären i Göteborg är den 28 augusti. Den stora ombyggnaden som ska göras inför Mamma mia-showen gör att Rondo, där Magnus Uggla huserar under hösten, inte kommer att ha något showprogram i vår.

– Ombyggnaden är jätteviktig. I London kunde vi till exempel göra allt från grunden, där finns inte en centimeter som inte är ett gammalt grekiskt elskåp eller något annat som känns som att man gått in i en filmscen, säger Ulvaeus.

– Vi vill att man ska känna att man är på charterresa.

Förhoppningsvis, avslutar han, blir mottagandet också betydligt bättre än under ett av hans tidigare uppträdanden i Göteborg. När kvartetten som bara lite senare skulle bli Abba uppträdde på Trädgårn i november 1970 svek publiken. Rejält.

– Ja, då hade vi bara sex personer i publiken, Agnetha, Frida, Benny och jag. Men efter det har det ju alltid gått bra i Göteborg.

Jens Bornemann/TT

Regissören Roine Söderlundh, Björn Ulvaeus och scenografen Bengt Fröderberg under presentationen av "Mamma Mia! The party" på Rondo i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT
Regissören Roine Söderlundh, Björn Ulvaeus och scenografen Bengt Fröderberg under presentationen av "Mamma Mia! The party" på Rondo i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

TT

Innehåller Abba-låtar, där tanken är att återskapa stämningen från den första "Mamma mia"-filmen.

Precis som filmen utspelar sig krogshowen i Nikos taverna på den grekiska ön Skopelos, där exteriörerna till filmen spelades in. Den fiktiva bakgrunden till krogshowen är att en kvinna i filmteamet förälskade sig i Nikos och nu tillsammans med honom ordnar ett stort Abba-party för turisterna varje kväll.

Manuset är skrivet av Calle Norlén i samarbete med Björn Ulvaeus och Roine Söderlundh, som också regisserar showen. Bengt Fröderberg står för scenografin.

Showen hade premiär i Stockholm den 20 januari 2016 och i London den 19 september 2019. Planerad premiär i Göteborg är den 28 augusti 2020.