Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nobelpristagaren Patrick Modiano vill att de franska bokhandlarna ska få hålla öppet under nedstängningen. Arkivbild.
Nobelpristagaren Patrick Modiano vill att de franska bokhandlarna ska få hålla öppet under nedstängningen. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson / TT

Franskt upprop för bokhandlare i coronatider

250 franska författare, bokhandlare och förläggare skriver i ett upprop, riktat till president Macron, att läsning bör anses vara en medborgerlig nödvändighet. Därför ber man regeringen att låta de franska bokhandlarna hålla öppet under den nya nedstängningen av landet, som inleddes under fredagen.

Uppropet, som publiceras i Le Monde , är undertecknat av bland andra Nobelpristagaren Patrick Modiano och Antoine Gallimard, som är vd för ett av landets största bokförlag, Éditions Gallimard.

I brevet skriver gruppen bland annat att fransmännen flockades till landets bibliotek efter den första nedstängningen av landet för att "släcka sin lästörst" – och att en bokhandel, där man ta del av idéer och tankar, är ett effektivt skydd mot okunnighet och intolerans.

"En bok är inte vilken produkt som helst – den måste försvaras av nationen – under alla omständigheter och på alla platser", skriver man vidare i uppropet.

Nyligen vädjade också en av Paris mest välkända bokhandlare, Shakespeare and Company, om hjälp från sina kunder sedan man sett en 80-procentig minskning av försäljningen sedan i mars.

Anna Grönberg/TT