Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bostadsrättsföreningen Viva i Guldheden kan prisas för sin arkitektur.

Fint arkitekturpris kan gå till Göteborgsbyggnad

Bostadsrättsföreningen Viva i Guldheden kan prisas för sin arkitektur. Men det är inte första gången byggnaden, med 132 lägenheter, hyllas för sin form.

Adolfsbergsskolan i Knivsta och Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg har en sak gemensamt. Båda byggnadsverken finns med bland de nominerade när årets Kasper Salin-pris ska delas ut. Det gör också Kvarteret Stenhöga i Solna och bostadskvarteret Brunstorp i Huskvarna.

– De nominerade byggnaderna förgyller vardagen för de som bor, arbetar i eller besöker dem. Med tydlig arkitektonisk idé och genom bra dialog mellan arkitekter och beställare uppnår de mer än vanligt generösa rumsliga kvaliteter, säger Tatjana Joksimović. förbundsordförande för Sveriges Arkitekter till SVT Nyheter.

LÄS MER: Här är Göteborgs bästa byggnad

Har prisats tidigare

Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Guldheden med Malmström Edström som arkitekter har tidigare tilldelas priset för Göteborgs bästa byggnad.

– Vi i juryn var framförallt imponerade av projektets genomgående höga kvalitet och nivå i så många aspekter - allt från arkitekturen till överskottsenergin. Det här var något klart utöver det vanliga, och vårt beslut var enhälligt, sa Mattias von Geijer, en av juryns medlemmar, vid tillfället till GP.

Byggnaden, som ligger på Dr Allards gata i Guldheden, färdigställdes under fjolåret. Den innehåller 132 lägenheter.

De fyra finalisterna är framtagna av juryn efter att de tittat på ungefär 20 projekt. Vinnaren av Kasper Salin-priset koras på Arkitekturgalan den 10 mars.

LÄS MER: Här är byggnaderna som kan utses till årets bästa i Göteborg