Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ateneum i Helsingfors tar snart emot besökare med förhandsbokade biljetter. Arkivbild.
Ateneum i Helsingfors tar snart emot besökare med förhandsbokade biljetter. Arkivbild. Bild: Malin Nyqvist / TT

Finska evenemang för 50 personer på gång

Inomhusevenemang för 50 personer ska bli möjligt i de finska landskap där smittspridningen är låg. Museer som varit stängda sedan i höstas är nu på väg att öppna.

Konstmuseet Ateneum i Helsingfors tar från den 27 april emot besökare med förbokade biljetter meddelar man på sin hemsida.

Den finska regeringen, med vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (C), har också presenterat förslag på hur man ska lätta något på restriktionerna. Inomhusevenemang för högst 50 personer ska tillåtas så fort som möjligt i de landskap där smittspridningen är tillräckligt låg, uppger Yle. Mot slutet av sommaren ska det också vara möjligt att ordna större utomhuskonserter.

På Åbo Svenska Teater tycker man att uppgifterna är "något luddiga" men är ändå försiktigt hoppfulla.

– Det ser ändå lovande ut och Åbo Svenska Teater siktar på att i höst spela teater för så fulla salonger som möjligt och vi hoppas samtidigt att vaccineringsstrategin håller måttet, säger Tina Grabber, administrativ chef, till Yle.

Teaterboulage i Pargas tänker satsa på sommarteater för liten publik, och föreningens konstnärlige ledare, Riddo Ridberg, säger till Yle att man måste våga ta risker – skådespelarna håller på att bli "knäppa i huvudet" av att inte stå på scen.