Dwayne 'The Rock' Johnson är skepparen i 'Jungle Cruise.' Pressbild.
Dwayne "The Rock" Johnson är skepparen i "Jungle Cruise." Pressbild. Bild: Disney

Filmrecension: Mörkrets hjärta utan mörker

Zombie-conquistadorer, datoranimerade reptiler i överflöd och en ond tysk prins. Det blir en vild men tom åktur när ytterligare en Disneyland-attraktion förvandlas till matinéäventyr.

ANNONS

Under första världskriget ger sig den brittiska forskaren Lily Houghton (Emily Blunt) ut på en farlig resa längs Amazonfloden för att leta efter Livets träd. Enligt legenden kan dess blomblad bota alla sorters sjukdomar och revolutionera läkekonsten. Frank Wolff (en ordvitsande Dwayne "The Rock" Johnson) blir Houghtons guide. Wolff är en skuldsatt skeppare med en tunga av guld (och en tam leopard) som bär på ett mysterium. Med på färden kommer också Lilys mesige bror MacGregor (Jack Whitehall) som funkar som comic relief.

I en djungel full av reptiler och hotfulla infödingar blir åkturen än mer komplicerad då Prins Joakim, en tysk prins i ubåt, dyker upp. Han vill förstås erövra det magiska trädet själv och för att få hjälp lyckas han återuppliva den gamle conquistadoren Aguirre i en övernaturlig vändning.

ANNONS

"Jungle cruise" är som en "Mörkrets hjärta" utan faktiskt mörker, där hoten om fara marknadsförs hårt men aldrig riktigt införlivas.

Trots svagheterna går det inte att helt och hållet avfärda "Jungle cruise". Matinéstämningen är på topp särskilt under filmens första halva och gnabbet mellan Blunt och Johnson för stundtals tankarna till en mer barntillvänd "Indiana Jones". Lily och Franks samspel är i princip det enda mänskliga inslaget i en annars totalt datoranimerad skapelse. Även om Franks skämt om att han aldrig sett en kvinna i långbyxor mjölkas frustrerande torrt.

Det är ändå något med alla överdrivna brittiska dialekter och överspelande skurkar som gör "Jungle cruise" mer uthärdlig än den kanske förtjänar.

Filmen är dock minst en halvtimme för lång. Det kan bero på att förlagan inte är en bok eller en gammal film utan liksom "Pirates of the Caribbean" först var en åktur på Disneyland. Man får känslan av att varje del i attraktionen tillägnats sitt eget parti i filmen utan större omsorg för mediet. Ibland blir man helt enkelt lite yr i skallen.

Rättad version. I en tidigare version angavs andra världskriget istället för första.

Djungelgäng på skattjakt i 'Jungle cruise', Disneys senaste film baserad på en åkattraktion. Pressbild.
Djungelgäng på skattjakt i "Jungle cruise", Disneys senaste film baserad på en åkattraktion. Pressbild. Bild: Disney

Fakta: Jungle cruise

Genre: Action/äventyr

Premiär: 30 juli 2021 på bio och Disney Plus premium

I rollerna: Emily Blunt, Dwayne Johnson, Paul Giamatti med flera.

Regi: Jaume Collet-Serra

Speltid: 2 timmar 7 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + +

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS