Anna Wahlgren avled i sitt hem meddelar familjen för TT.
Anna Wahlgren avled i sitt hem meddelar familjen för TT. Bild: Dan Hansson / Svd / TT

Författaren Anna Wahlgren är död

Författaren Anna Wahlgren har avlidit, uppger hennes familj för TT.
Hon blev 80 år gammal och avled efter en tids sjukdom.

ANNONS
|

Författaren Anna Wahlgren har avlidit i sitt hem i i Goa i Indien, meddelar hennes dotter Isadora Cugler för TT.

Wahlgren avled stillsamt i sitt hem på fredagsförmiddagen efter en längre tids sjukdom.

"Vi sörjer vår mamma djupt. Vi är tacksamma för allt hon gav till oss, till sina barnbarn, barnbarnsbarn och till så många fler, ända in i det sista", skriver Anna Wahlgrens barn i ett gemensamt meddelande.

Mest känd för ”Barnaboken”

Anna Wahlgren var mest känd för sin bok ”Barnaboken” som gavs ut 1983, där hon ger råd till föräldrar utifrån sin egen erfarenhet som niobarnsmamma. Boken riktar sig till föräldrar med barn upp till 16 år. Men hon skrev även romaner, noveller och dikter.

ANNONS

I ”Barnaboken” beskriver Anna Wahlgren metoden ”Sova hela natten-kuren”, som innebär att man låter barnen vara på natten även om de gråter och skriker. Metoden skulle minska barnens rädsla för att vara ensamma, menade Anna Wahlgren.

Metoden har starkt kritiserats av bland annat psykologer som menat att det skulle kunna skapa anknytningsproblem.

I sin 34:e och sista bok "Livstycken" skriver Anna Wahlgren om sitt liv, och skriver bland annat om sin förstfödda dotter Sara Danius.

Anna Wahlgren under en föreläsning.
Anna Wahlgren under en föreläsning. Bild: Roger Granat

Förläggaren Eva Bonnier om Anna Wahlgren

Eva Bonnier var Anna Wahlgrens förläggare i början av 1980-talet och redaktör för "Barnaboken".

– Jag hade själv små barn då och levde intensivt med den där boken. Den betydde mycket för mig och och jag tror att den betydde mycket för unga föräldrar med sina handfasta råd kring mat och sömn, säger hon.

– Senare har jag förstått att hennes råd med åren ansetts som ganska kontroversiella.

Eva Bonnier minns Anna Wahlgren väldigt mycket som en småbarnsmamma.

– Hon hade alltid barnen med sig när vi sågs, i alla fall de yngsta, säger hon.

Nio barn

Anna Wahlgren var också en välkänd samhällsdebattör. Hon var mor till nio barn, däribland Sara Danius, Felicia Feldt, Linus Feldt och Eleonora von Essen.

Under coronapandemins isolering skrev Anna Wahlgren sin 34:e och sista bok "Livstycken" som hon gav ut på eget förlag. Där berättar hon om sitt liv och skriver bland annat om sin dottern Sara Danius, som blev Svenska Akademiens ständiga sekreterare och som gick bort i bröstcancer 2019, endast 57 år gammal.

ANNONS

– Livstycken ger glimtar av Sara, min förstfödda; av kärlek och sorg, lycka och svek, av världar när och fjärran, av media, journalistik och expertis, av egna ungar och andras barn, av äkta män och oäkta, av filosofier, kändiserier och ironier, av kända namn och okända, berättade Wahlgren för litteratursajten Boktugg.

Familjen skriver i mejlet till TT att de "ödmjukt ber om att få sörja i fred".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS