Människor tittar på kryptokonst på en utställning i Miami Beach, Florida, i november. Arkivbild.
Människor tittar på kryptokonst på en utställning i Miami Beach, Florida, i november. Arkivbild. Bild: Lynne Sladky/AP/TT

Experter varnar för kryptokonst

Kändisar som Paris Hilton och Gwyneth Paltrow har eldat på trenden med kryptokonstverk, så kallade NFT:er. Många, speciellt yngre, har hakat på och köpt kryptoverk i hopp om att dessa snabbt ska öka i värde.

ANNONS

Nu varnar experter för att kryptokonst kan bli nästa bubbla som spricker, efter att kryptovalutor rasat på bred front på sistone.

Antalet NFT-objekt som handlades under första kvartalet i år sjönk med nästan 50 procent jämfört med föregående kvartal, enligt analysföretaget Non-Fungible.

Ett exempel på riskerna är försöket att sälja en NFT av Twittergrundaren Jack Dorseys första tweet. Dorsey sålde denna för nästan 3 miljoner dollar i fjol – men den nya ägaren har inte lyckats hitta en köpare som vill betala mer än 20 000 dollar.

– Det kan vara en allmän nedgång i trenden, det kan vara rädsla för bedrägerier efter många, framstående sådana, eller det kan vara människor som drar åt svångremmen, säger Molly White, mjukvaruexpert och kritiker av kryptosfären.

ANNONS

Marknadsplatsen Opensea, tidigare ledande inom området, erkände i januari att över 80 procent av deras objekt i själva verket var kopior. Andra marknadsplatser vittnar om liknande eller större problem.

NFT står för "non-fungible tokens" vilket är ett slags äkthetsbevis där ägarskapet lagras i en blockkedja som hindrar att det digitala ägarcertifikatet kopieras.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS