Beckmans modestudenter presenterar årets tolkning av Nobelpriset i form av klänningar på Nobelprismuseet. Här tolkas priset i kemi av Lina Fujikawa och Linn Hermander, litteratur av Gustav Flovin och Julia Wahlberg och fredspriset av Elin Olsson, Kristin Svensson och Vanja Weichselbaumer.
Beckmans modestudenter presenterar årets tolkning av Nobelpriset i form av klänningar på Nobelprismuseet. Här tolkas priset i kemi av Lina Fujikawa och Linn Hermander, litteratur av Gustav Flovin och Julia Wahlberg och fredspriset av Elin Olsson, Kristin Svensson och Vanja Weichselbaumer. Bild: Claudio Bresciani / TT

Ernaux tolkas i klänning av Beckmanstudenter

ANNONS
|

Modestudenter vid Beckmans Designhögskola har för elfte året tolkat Nobelprisen, utifrån kriteriet “bärbara högtidskläder”. Kläderna visas nu på utställningen Nobel Creations på Nobelprismuseet i Stockholm, fram till den 26 februari.

"Kreationerna är ett spännande sätt för våra besökare att reflektera kring de upptäckter och verk som belönats med Nobelpriset i år”, säger Erika Lanner, chef för Nobelprismuseet, i ett pressmeddelande.

Här syns till exempel en klänning inspirerad av litteraturpristagaren Annie Ernaux, och den gröna tonen ska signalera färger från Normandie där författaren växte upp. Gustav Flovin och Julia Wahlberg skriver att Ernaux "bjuder in till sin ungdom, mod, förälskelse och skam". De ville skapa en skör och skimrande klänning, där ett "skal" representerar det skydd hon bär och pärlor symboliserar hennes erfarenheter.

ANNONS

Här finns också bland annat en klänning som gestaltar en banks två beståndsdelar, och en kreation där kedjorna mellan sömmarna representerar sammanlänkningen mellan de tre mottagarna av fredspriset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS