Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elon Musk poserar med artisten Miley Cyrus (vänster) och komikern Cecily Strong (höger) inför helgens 'Saturday Night Live'.
Elon Musk poserar med artisten Miley Cyrus (vänster) och komikern Cecily Strong (höger) inför helgens "Saturday Night Live". Bild: Rosalind O'Connor/NBC via AP/TT

Elon Musk: Jag har Asperger

Världens näst rikaste person, Elon Musk, berättar att han har en autismdiagnos. Han medverkade i helgens "Saturday Night Live" och lade då fram det som att han är den första av humorprogrammets gästvärdar som har Aspergers syndrom.

– Eller, jag är åtminstone den första som erkänner det, sade Musk.

Han tillade att det kan förklara hans emellanåt uppseendeväckande beteende.

– Jag vet att jag säger eller lägger upp konstiga saker, men det är helt enkelt så min hjärna fungerar. Om jag har upprört någon vill jag bara säga: Jag återuppfann den elektriska bilen och jag ska skicka människor till Mars i en rymdraket. Trodde ni att jag skulle vara en avslappnad, normal snubbe?

Aspergers syndrom var tidigare en enhetlig diagnos, men faller i dag under det så kallade autismspektrumet. Vanliga symptom är till exempel att personen har väldigt specifika intressen, vill följa rutiner, tolkar saker bokstavligt och har svårt att förstå socialt samspel.