Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter pandemiåret 2020 får artisterna äntligen möta sin publik igen när sommarturnéerna drar i gång på nytt. Arkivbild.
Efter pandemiåret 2020 får artisterna äntligen möta sin publik igen när sommarturnéerna drar i gång på nytt. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Efter pandemiåret: Dags för turnésommar igen

Efter ett år av inställda konserter och diverse ekonomiska stödinsatser vädrar den svenska artistkåren morgonluft igen.
En tilltagande optimism om att pandemin snart ligger i backspegeln går att läsa in i faktumet att alla från Jill Johnson till Loreen planerar sommarturnéer.

Sommartid betyder traditionellt sett levande musik på landets scener. Efter ett år då musiken tystnade är suget efter att ta igen förlorad tid stort.

"Jag har nog aldrig varit så förväntansfull inför en sommarturné", säger artisten Jill Johnson i ett pressmeddelande. Hon är en av många artister som står och stampar otåligt i väntan på att få ge sig ut på vägarna.

Och det är inte bara fans av skånsk-amerikansk countrymusik som får sitt lystmäte i sommar. Den som har saknat att höra svensk soulpop live hänvisas exempelvis till någon av Albin Lee Meldaus eller Weeping Willows spelningar.

Dansband och artistkvällar

Dansbandsfantast? Då är Grevieparken i Båstad platsen att vara på i början av juli. Där anordnas minifestivalen "Dansbandskväll", med artister och band som Olle Jönsson från Lasse Stefanz, Streaplers och Donnez. Och trots att det inte blir någon "vanlig" dansbandsvecka i Malung i år så ordnas ändå dansbandskvällar med liveakter i Folkets Park Orrskogen med start 19 juli.

Båstad – och Sälen – är också hemvist för ett par nya satsningar på artistkvällar, med namn som Loreen, Fricky, Sarah Klang och Timbuktu & Masaka Trio på menyn.

Ett liknande initiativ arrangeras i Hagaparken i Stockholm, där artister och band som Sabina Ddumba, Mona Masrour, Deportees, Moneybrother, Imenella och Titiyo ska uppträda under en rad (förhoppningsvis varma) kvällar.

Festivalerna är tillbaka

Musikfestivalerna, en företeelse som kändes helt otänkbar i fjol, är också tillbaka. Hudikkalaset lockar med artister som Erik Lundin, Daniel Adams-Ray, Nadja Evelina och Markus Krunegård, och suget efter öfestivalen PLX Tjärö i Blekinge skärgård har varit så stort att arrangörerna redan har sålt slut på alla tillgängliga biljetter.

För ett par år sedan återuppstod bandet Atomic Swing efter att ha legat i träda sedan 2006. Tanken var att 2020 skulle bli fortsättningen på bandets återtåg, under vilket de bland annat spelade inför ett fullsatt Mosebacke i Stockholm. Niclas Frisk och kompani tar nya tag i sommar i stället.

Det gör även singer-songwritern Uno Svenningson, en artist som likt Atomic Swing hittade sin publik på det glada 1990-talet, och vars sommarturné redan har dragit i gång.

Fakta: Sommarturnéerna

Sommarturnéer och övriga livearrangemang i sommar i urval:

Uno Svenningson, turnéstart 17 juni

Myra Granberg, turnéstart 19 juni

Petra Marklund, turnéstart 29 juni

Albin Lee Meldau, turnéstart 1 juli

Frida Hyvönen, turnéstart 2 juli

"Dansbandskväll" i Båstad, 2–3 juli

Nisse Hellberg, turnéstart 15 juli

Loreen, turnéstart 16 juli

Jill Johnson, turnéstart 20 juli

Huddikkalaset, 26–31 juli

Sofia Karlsson, turnéstart 29 juli

Timbuktu & Masaka Trio, turnéstart 31 juli

Atomic Swing, turnéstart 5 augusti

Weeping Willows, turnéstart 6 augusti