Översättaren Christian Ekvall och artisten Jenny Wilson släpper musik som Driften.
Översättaren Christian Ekvall och artisten Jenny Wilson släpper musik som Driften. Bild: Fredrik Sandberg/TT

De gör musik att ligga till

Jenny Wilson och Christian Ekvall förenas i den nystartade duon Driften. Med 2 spår på sammanlagt 40 minuter skapar de erotiskt laddad minimalistisk musik.
– Vi har en paroll som lyder "Having sex to make music to have sex to", säger Christian Ekvall.

ANNONS

Jenny Wilson och Christian Ekvall har tagit med ett ljusblått täcke i silkesliknande material, som de sveper in sig med under fotograferingen. Deras kommande album – som består av 2 spår på 18 respektive 24 minuter, beskrivs som ett meditativt, psykedeliskt konceptalbum med erotiska förtecken.

De blev ett par för tre år sedan, och har länge haft som plan att göra ett projekt tillsammans. I höstas ställde de upp en mikrofon på vardagsrumsgolvet, lade sig ner och började improvisera fram ljud.

– Vi förlitade oss mycket på slumpen, det letade sig in ljud som vi välkomnade, säger Christian Ekvall.

"Befriande arbetsmetod"

Båda är intresserade av avantgardistisk och minimalistisk musik, men har tidigare aldrig verkat inom den genren.

ANNONS

– Arbetsmetoden är så befriande. Att inte bara använda sig av inspirationen, utan att låta inspirationen komma med begränsningar. Vi upplevde en frigörelse i att vi inte skulle ha en enda melodi på skivan, säger Ekvall.

Slutresultatet blev spåren "Humming and fucking" och "Bathing and whispering". De uppmanar lyssnarna att ta sig tid för lyssningen.

– Vi lever i en extrem högkonsumerande värld överhuvudtaget, även med musik. Den här musiken blir fullkomligt meningslös om du tror att du ska scrolla dig igenom den eller hoppa till nästa spår, säger Jenny Wilson.

När coronarestriktionerna släpper hoppas de kunna arrangera en föreställning. Men det blir knappast på rockklubb – framförandet kommer mer att likna performancekonst, säger Jenny Wilson.

– Ett scenario är att vi låter folk ligga ner på sköna puffar eller kuddar och ha ögonbindlar och lyssna. Och att vi bidrar med vår närvaro i rummet.

"Rätt kusligt"

Plattan är även inspirerad av skräckfilmsmusik, närmare bestämt mystiken och känslan av att någonting oväntat när som helst kan hända.

– Lyssnar du på Driften på en karg perrong och väntar på sista nattåget kommer du att uppleva det som rätt kusligt. Men ligger du naken i sängen och hånglar till musiken kommer du att uppleva den som erotiskt laddad, säger Jenny Wilson.

ANNONS

TT: Är det musik att ligga till?

– Knulla till? Ja, det tycker vi, säger Jenny Wilson.

– Hemskt gärna, säger Christian Ekvall och fortsätter:

– Vi har en paroll som lyder "Having sex to make music to have sex to".

Christan Ekvall är översättare, och har under året arbetat med nyutgåvor av George Orwells "1984" och "Djurens gård" (som tidigare gick under namnet "Djurfarmen"). Jenny Wilsons artistkarriär sträcker sig från 1998 i flera olika konstellationer. 2018 släppte hon albumet "Exorcism" och året därpå "Trauma", båda behandlar upplevelsen av en våldtäkt.

Hon upplever projektet Driften som ett nytt, befriande sätt att arbeta på.

– För mig är det skönt, jag har varit "ensam är stark", med vidöppna ögon och liksom superdetaljerade vittnesmål. Det här är tvärt om. Tillsammans kan vi ha det ganska skönt, nu stänger vi ögonen, blundar och går in i en känsla i stället för att kastas ut i smärta. Att sluta sig i njutning i stället.

Sofia Sundström/TT

'Rubriken på artikeln borde vara: 'Händerna på täcket'', ropar Jenny Wilson under fotograferingen.
"Rubriken på artikeln borde vara: 'Händerna på täcket'", ropar Jenny Wilson under fotograferingen. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Christian Ekvall och Jenny Wilson släpper musik som Driften. 'Sedan vi träffades för tre år sedan har vi varit sugna på att ha ett band ihop', säger Jenny Wilson.
Christian Ekvall och Jenny Wilson släpper musik som Driften. "Sedan vi träffades för tre år sedan har vi varit sugna på att ha ett band ihop", säger Jenny Wilson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Driften

Driften består av paret Jenny Wilson och Christian Ekvall.

Jenny Wilson inledde sin musikaliska bana i First Floor Power, som gav ut sin första singel 1998.

2003 gjorde hon ett gästspel på The Knifes skiva "Deep cuts" och 2005 kom hennes första soloskiva "Love and youth". Sedan dess har hon släppt "Hardships" (2009), "Demand the impossible" (2013), "Exorcism" (2018) och "Trauma" (2019). Till hösten släpper hon en ny soloskiva.

Christian Ekvall är sedan tidigare medlem i Malmöbandet Octopus Ride, som till hösten släpper sin andra skiva, 22 år efter debuten. Han är även översättare och har översatt böcker av bland andra George Orwell och Ernest Hemingway.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS