Maria Grimaldi och Andrea Sorset från företaget Goodbye Kansas Studios får regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2019.
Maria Grimaldi och Andrea Sorset från företaget Goodbye Kansas Studios får regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2019. Bild: Fredrik Sandberg/TT

De får regeringens kulturexportpris

Effektföretaget Goodbye Kansas Studio är årets mottagare av regeringens kulturexportpris.

ANNONS

"Med teknisk briljans och effekter som flyttar fantasins gränser för vad som är tekniskt möjligt har Goodbye Kansas Studios imponerat på den internationella animation-, spel- och specialeffektsindustrin", lyder motiveringen.

Goodbye Kansas skapar specialeffekter och animationer som används i spel, tv-serier och filmer. Man är bland annat i framkant när det gällert Motion capture-teknik. Deras effekter har setts i sammanhang som "Kick-ass", "The walking dead", "Outlander" och i trailern till det kommande spelet "Cyberpunk 2077".

Övriga nominerade i år var teatern Unga Klara, cykelhjälmen Hövding, produktionsbolaget Filmlance och modeföretaget Très Bien.

Årets uppstickare är klädmärket Rave Review.

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas årligen ut för att "uppmärksamma bredden inom de kulturella och kreativa näringarna och deras bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land". Det här är tredje året som priset delas ut.

ANNONS
Livia Schück och Josephine Bergqvist från modeföretaget Rave Review utsågs till årets uppstickare inom de kulturella och kreativa näringarna 2019.
Livia Schück och Josephine Bergqvist från modeföretaget Rave Review utsågs till årets uppstickare inom de kulturella och kreativa näringarna 2019. Bild: Fredrik Sandberg/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS