Pia Juul. Arkivbild.
Pia Juul. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/ TT

Danska poeten Pia Juul är död

Den danska poeten, författaren och dramatikern Pia Juul är död. "En stor förlust för dansk litteratur", skriver hennes förlag.

ANNONS
|

Den danska poeten, författaren och dramatikern Pia Juul är död. Hon avled på onsdagen efter en kort tids sjukdom, enligt ett pressmeddelande från förlaget Asger Schnacks.

"Det är en smärtsam förlust för familj och vänner, och det är en stor förlust för dansk litteratur som härmed har mist en av sina mest betydelsefulla författare", skriver förlaget i ett pressmeddelande.

Juul var en av Danmarks mest kända och prisade poeter och medlem av Danska Akademien. Hon debuterade 1958 med diktsamlingen "Levande og lukket" och en rad av hennes titlar har översatts till svenska, som "Skatan", "Den gången med hunden" och "Mordet på Halland".

ANNONS

När deckaren "Mordet på Halland" kom ut 2010 var det Juuls första roman på 19 år. Den valdes till årets bästa bok när Danske Banks Litteraturpris delades ut samma år. När TT intervjuade henne i samband med Sverigelanseringen berättade hon att prosa krävde mer självdisciplin av henne än lyriken. Dikterna skrev hon "överallt och alltid", deckargenren krävde en annorlunda arbetsprocess:

– Författare säger ofta lite kokett att det känns som att någon slags makt tar över skrivandet och så gör karaktären allt möjligt. Det kan jag känna, men man kan ju ta tillbaka makten. Man ska skriva med hjärtat varmt men man bör hålla huvudet kallt.

Pia Juul blev 58 år.

Debuterade med diktsamlingen "Levende og lukket" 1985. Har sedan dess gett ut närmare 20 dikt- och novellsamlingar och romaner.

Valdes in i Danska Akademien 2005.

Mottog en rad prestigefulla danska priser, som Beatricepriset och Montanas litteraturpris.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS