Nye chefen Johannes Öhman på Dansens hus i Stockholm anpassar verksamheten för att kunna hålla öppet: 'Även om det bara är dans för 50 människor är det jätteviktigt. Och det ger en chans att fördjupa sig på ett annat sätt.' Arkivbild.
Nye chefen Johannes Öhman på Dansens hus i Stockholm anpassar verksamheten för att kunna hålla öppet: "Även om det bara är dans för 50 människor är det jätteviktigt. Och det ger en chans att fördjupa sig på ett annat sätt." Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Dansens Hus satsar på livedans – för 50

Dansens Hus i Stockholm planerar att visa dansföreställningar live i höst – även om det bara blir för 50 personer. Svenskbaserade framträdanden gör att flera urpremiärer kan hållas.

ANNONS

Det blev en märklig start för Johannes Öhman, när han den 1 mars tillträdde som Dansens Hus nye chef. Och det kommer att bli en märklig höst. Men han är ändå fast besluten att fortsätta visa dans live. Därför presenteras nu ett förändrat höstprogram, anpassat efter restriktionerna i coronavirusets spår.

– Det blir annorlunda för det blir exklusivt och anpassat. Vi jobbar med förutsättningarna på ett kreativt sätt. Just i jättesvåra tider kommer det ofta ut en annan typ av kreativitet som är mindre väntad. Konsten tar kliv i sådana situationer. Men det kräver att man gör det på riktigt, live, säger Johannes Öhman till TT.

ANNONS

Svenska koreografer

Dansens Hus satsar på Sverigebaserade koreografer och dansare i höst, och de internationella gästspelen skjuts på framtiden. I "Promise land" möts till exempel Örjan Andersson och Helene Billgrens världar, i en kombination av dans och bild. Cullbergbaletten har också premiär för "Mountain" med Jefta van Dinther.

– Vi blandar det etablerade med det lite mindre etablerade och så blir det några överraskningar på scen. Även om det bara är för 50 personer kände jag att live slår det mesta, säger Johannes Öhman.

Han understryker att det också för dansarna och koreograferna är viktigt att verksamheten fortsätter. Flera av dem får nu husera i lokalerna, för att kunna fortsätta arbeta trots rådande omständigheter.

Ny scen byggs

För att följa restriktionerna bygger Dansens Hus också en ny scen och nya publikplatser, uppe på det stora scengolvet som vanligtvis rymmer 800 personer. Programmet är inte klart ännu, men nu släpps biljetter till valda delar av det – endast 50 till varje föreställningsdatum.

"Scen på scen"-programmet presenteras under juni.

Elin Swedenmark/TT

Tisdag 26 maj släpps biljetter till utvalda delar av höstens program på Dansens Hus i Stockholm. Fler programpunkter släpps under våren/sommaren i takt med att programmet får sin slutgiltiga form.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS