Jesper Nordin och Roger Kallin är två av deltagarna i Norrdans projekt 'Öm.tålig'. Pressbild.
Jesper Nordin och Roger Kallin är två av deltagarna i Norrdans projekt "Öm.tålig". Pressbild. Bild: Anna Berntzén/Norrdans

Dans utforskar norrländsk maskulinitet

Tystlåten, lojal, ensamvarg. I Norrdans projekt "Öm.tålig" nyanserar en grupp amatördansande män från Kramfors bilden av den norrländske mannen.
– Vi vill undersöka vem han är och vem han skulle kunna bli, säger koreografen Maria Ulriksson.

ANNONS

Själv uppvuxen i den norrländska glesbygden har Maria Ulriksson länge funderat över och via dans velat arbeta med de maskulinitetsnormer som omgett henne. I dansprojektet "Öm.tålig", som inleddes med en första workshop i mitten av juni, utforskas just de normerna – och hur de påverkar såväl männen som människorna runt dem, i form av stereotyper och i värsta fall våld.

– Det finns en ganska befäst föreställning om vem den norrländske mannen är: autentisk, lojal, fåordig, ensamvarg... Vi broderar ut vilka de här männen hade kunnat vara om det inte hade funnits en massa fördomar, säger Maria Ulriksson, som leder och koreograferar projektet.

ANNONS

Amatördansare från Kramfors

"Öm.tålig" är Norrdans första så kallade "communityprojekt". I stället för professionella dansare är de nio deltagarna amatörer. Samtliga titulerar sig som män från Kramforstrakten, men förutom det är spridningen dem emellan stor, säger Maria Ulriksson. Vissa är runt 20 år, andra över 70 år. Vissa har dansat förr, andra inte.

– Min förhoppning är att det ska bli lustfyllt och autentiskt, men också en utmaning för dem, att våga röra sig på okänd mark. Då tror jag att vi kan nå något som både är spännande att se på och som kanske bryter med föreställningar om vad män i glesbygden är kapabla till.

En fördel med att använda just dans som undersökningsmetod är enligt Maria Ulriksson att man med kroppen som språk kommer åt annars outforskade personlighetsnyanser.

– Man pratar gärna i motpoler, det här är fult, det här är fint, men när man jobbar med kroppen når man mer motsägelsefulla känslor, säger hon.

Premiär i november

Maria Ulriksson väntade sig mer motstånd mot projektet än det hon hittills har stött på. Hon beskriver stämningen bland deltagarna som "uppsluppen". I stället har den största utmaningen varit att hantera covid-19, eftersom två av amatördansarna är över 70 år gamla och därför måste medverka på repetitionerna på distans. Förhoppningen är att läget förändras till hösten.

ANNONS

"Öm.tålig", med originalmusik av kompositören Anna Sóley Tryggvadóttir, sätts upp som dansverk på Norrdans i november. Därefter är projektets framtid oklar.

– Men det är något som vi hoppas på att få fortsätta bedriva, säger Maria Ulriksson.

Matilda Källén/TT

Koreografen Maria Ulriksson leder Norrdans-projektet 'Öm.tålig', där norrländska maskulinitetsnormer utforskas genom dans. Pressbild.
Koreografen Maria Ulriksson leder Norrdans-projektet "Öm.tålig", där norrländska maskulinitetsnormer utforskas genom dans. Pressbild. Bild: Anna Berntzén/Norrdans

Fakta: "Öm.tålig"

"Öm.tålig" är ett amatördansprojekt initierat av Norrdans i Härnösand. Syftet med projektet, som leds av den västerbottniska koreografen Maria Ulriksson, är att utforska norrländska maskulinitetsnormer. Deltagarna består av nio män från Kramfors. "Öm.tålig" sätts upp som dansverk på Norrdans i november, med originalmusik av kompositören och ljuddesignern Anna Sóley Tryggvadóttir.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS