Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dag två i rättegången mot världsstjärnan Asap Rocky

Den misshandelsanklagade rapparen Asap Rocky har förhörts av åklagaren i den uppmärksammade rättegången i Stockholms tingsrätt. Han säger sig ha varit rädd och försökt skydda sin livvakt.
– Det jag vill ha är rättvisa för oss alla och att rentvå mitt namn.

Åklagare Daniel Suneson inledde utfrågningen av Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt under torsdagen och bad honom att berätta fritt om vad som hände den där kvällen i Stockholm.

Asap Rocky berättar han och hans sällskap var ute på promenad för att se sig om i Stockholm när två män närmade sig hans säkerhetsvakt.

– Jag fäste ingen vikt vid vad som sades, men tyckte att det var lite konstigt att de kom fram, säger Asap Rocky.

"Kastade honom"

Männen gick i väg för att en kort stund senare komma tillbaka, fortsätter han. Efter en stund började livvakten knuffa undan männen och be dem att gå därifrån. Målsäganden började då att "svinga" mot livvakten, säger Asap Rocky och tillägger att allt började bli lite märkligt och att han och hans sällskap började bli lite rädda.

– Nästa sak jag ser är att min livvakt lyfter tag i NN (19-åringen, reds anm) i hans tröjkrage och flyttar bort honom.

Asap Rocky berättar om hur situationen eskalerade fram till att bråket utbröt.

– Jag grep in och kastade ner honom på marken och trampade på hans arm. Jag knuffade honom eller utdelade ett knytnävsslag. I det läget kom mina vänner för att hjälpa till.

Asap Rocky säger att han vände sig om och såg målsägandens vän komma emot honom, varpå ett handgemäng uppstod i en stund. Livvakten kom då Rocky till undsättning och gruppen gick därifrån.

Glasflaska i fokus

Frågan om huruvida en flaska användes som tillhygge i bråket ses av många som en avgörande del i fallet. 19-åringen hävdar att han blev slagen med en glasflaska i huvudet och sedan fick motta hugg, vilket försvaret förnekar.

Åklagaren visar under förhöret bilder där Asap Rocky syns hålla en flaska i sin hand. Där syns också den medåtalade 24-åringen hålla två gröna glasflaskor.

Enligt rapparen plockade de upp flaskorna från gatan eftersom de ville säkerställa att de inte hamnade i händerna på målsäganden och dennes vän.

– Vi har sett på filmer att du kastar i väg NN (målsäganden, reds anm), säger Daniel Suneson.

– Ja, svarar Asap Rocky.

– Ställde du ner flaskan före eller efter det?

– Långt innan det, säger Asap Rocky.

"Såg inga blåmärken"

Även 24-åringen håller fast vid samma version när han senare blir förhörd, och säger sig ha gjort sig av med flaskorna innan bråket började.

Asap Rocky får även frågan om han har utövat något våld utöver det som syns på filmen och svarar då nej. Han säger sig inte heller ha sett några skador på målsäganden.

– Jag kan inte minnas det. Jag såg inga blåmärken eller skärsår på honom under själva slagsmålet, säger Asap Rocky.

Frågor om sms

Åklagaren visade flera sms i rätten, från artistens assistent och livvakt, och läser bland annat upp ett från assistenten:

– Harlem tog upp en flaska från gatan och krossade den mot personen. Varför skriver hon så? frågar Suneson.

Asap Rocky säger sig dock inte vilja spekulera och ber åklagaren att i stället fråga assistenten.

– Jag vill inte göra några antaganden och jag vill inte spekulera, säger Asap Rocky.

"Vill inte ha några pengar"

Förhöret med Asap Rocky avslutades med att han hörs av sin försvarsadvokat Slobodan Jovicic. Även han fokuserar på glasflaskan.

– Hade du på plats en uppfattning om att en flaska gick sönder eller är det något du sett på filmen, frågar Slobodan Jovicic.

– Allting gick så fort. Jag förstod det först senare, svarar Asap Rocky.

Förhöret avslutas med att Slobodan Jovicic frågar om det är något rapparen vill tillägga.

– Jag har fått höra att jag kan förvänta mig kompensation eller kräva skadestånd, men jag vill inte ha några pengar. De kan jag tjäna ihop igen. Det jag vill ha är rättvisa för oss alla och att rentvå mitt namn. Det är allt, herr ordförande, säger Asap Rocky.

Målsäganden pressades

Innan Asap Rocky själv utfrågades inleddes rättegångens andra dag med förhör med den målsägande 19-årige mannen. Han pressades hårt av advokat Slobodan Jovicic som gjorde sitt bästa för att ifrågasätta 19-åringens version av vad som hänt före, under och efter bråket i Stockholms city.

Jovicic ställde många och detaljerade frågor och sade till slut, baserat på de svar han fått, att han tycker att målsäganden uppvisat ett "ovanligt beteende".

– Jag hade inte något ovanligt beteende. Det kanske var de som hade ett ovanligt beteende när de slog mig, svarar 19-åringen.

Rättegången, som hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, fortsätter på fredagen. Då ska Asap Rockys livvakt, två kvinnliga vittnen och den man som var i sällskap med målsäganden på kvällen den 30 juni höras.

Fakta: Turerna fram till rättegången

Söndag den 30 juni: Asap Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Två dagar före spelningen hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män i centrala Stockholm.

Tisdag den 2 juli: På kvällen uppträder Asap Rocky på Smash x Stadion. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer, en av dem släpps senare.

Fredag den 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män, en 23-åring och en 24-åring, häktas på samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Torsdag den 18 juli: Målsäganden delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag den 19 juli: Asap Rocky och de andra två misstänkta männen omhäktas.

Måndag den 22 juli: Den förundersökning som inleddes mot målsäganden, som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky, läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Torsdag den 25 juli: Asap Rocky och de två andra misstänkta åtalas för misshandel.

Tisdag den 30 juli: Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.

Källa: TT