Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dadi Freyr är en av favoriterna i årets Eurovision Song Contest. Pressbild.
Dadi Freyr är en av favoriterna i årets Eurovision Song Contest. Pressbild. Bild: Birta Rán

Dadi Freyr stoppas – igen

Dadi Freyr var en av fjolårets stora favoriter i Eurovision Song Contest – men tävlingen ställdes in till följd av pandemin.
Nu kommer ytterligare ett coronarelaterat bakslag för det isländska hoppet – en bandmedlem har testat positivt och gruppen stoppas från att uppträda live i semifinalen.

Med låten "Think about things" tog Dadi Freyr och hans grupp Gagnamagnid Eurovisionpubliken med storm 2020. Med specialgjorda instrument, "uniformer" av turkosa mjukisdressar och en minimalistisk men originell dans charmade han och Gagnamagnid tittare långt utanför Islands gränser. Det nordiska landet i väst har aldrig tidigare vunnit Eurovision och nu såg chanserna ut att vara goda – tills pandemin satte stopp.

– Det var tråkigt, men vi förstod att det skulle hända. Samtidigt insåg vi tidigt att vi ville gå tillbaka och slutföra det vi påbörjat, säger Dadi Freyr.

Men även årets omgång av tävlingen kantas av bakslag. Under söndagen testade en medarbetare i den isländska delegationen positivt för covid-19 i ett av rutintesten som sker var 48:e timme. Hela delegationen sattes i karantän, och missade Eurovisions öppningsevenemang "turkosa mattan". När gruppen återigen testades inför genrepet stod det klart att även en bandmedlem har smittats – vilket innebär att bidraget stoppas från att uppträda live från arenan. I stället visas en bandad inspelning av bidraget "10 years".

"Vi har alla varit extremt försiktiga under hela den här resan så det här kommer som en stor överraskning. Vi är nöjda med framträdandet och ser mycket fram emot att ni alla ska få se det. Tack för all er kärlek", skriver Dadi Freyr på Twitter.

Relationstipsar

Även i årets Eurovision är Dadi Freyr och Gagnamagnid förhandsfavoriter, och tippas komma bland topp fem.

– Jag känner mycket väl att årets låt kan vara vinnaren. Vi tävlade inte med förra årets låt, ingen såg den på scenen, så det är omöjligt att säga vem som hade vunnit. Det här året är det 1 på 39 att vi vinner precis som då. Så jag känner inte att vi har gått miste om någonting, säger han.

Låten "Think about things" handlade om dottern, och årets bidrag "10 years" fortsätter på familjetemat – nu står relationen med frun Árný Fjóla Ásmundsdóttir i fokus.

– Det är verkligen mer ovanligt att sjunga om långvarig kärlek, men det är för att det är betydligt vanligare att få sitt hjärta krossat. Att vara tillsammans i tio år tar ju tio år, säger han.

TT: Vad är dina bästa relationsråd?

– Jag vet inte, hitta den bästa personen för dig – och behåll henne.

"Sista gången"

Gruppens dansstil kom till under ett framträdande 2017, när de helt enkelt bestämde sig för att gå sidosteg fram och tillbaka.

– Det hela var superenkelt, eftersom vi inte är dansare. Vi är bara en grupp vänner som tycker att det skulle vara kul att åka till Eurovision, säger Dadi Freyr.

– Många danssteg är inspirerade av hur min mamma dansar, sedan testar vi olika saker i praktiken.

Efter Eurovision väntar en turné i Storbritannien om allting går som planerat och därefter ger han sig ut på världsturné – två av många chanser som har dykt upp efter förra årets hitlåt. I september får han även ett nytt tillskott i familjen.

TT: Kommer det barnet också att få en egen låt i Eurovision?

– Nej, det här är mitt sista Eurovision, jag tror att jag har gjort allt jag kan i år. Jag vet inte hur jag kommer att känna om några år, men just nu känns det verkligen som att det blir sista gången, säger han.

Sofia Sundström/TT

Dadi Freyr tillsammans med sitt Gagnamagnid. Pressbild.
Dadi Freyr tillsammans med sitt Gagnamagnid. Pressbild. Bild: Thulephoto

Dadi Freyr Pétursson är född 1992 på Island.

Tillsammans med sitt band Gagnamagnid skulle han ha representerat Island i Eurovision Song Contest 2020, men tävlingen ställdes in till följd av pandemin. Trots det blev bidraget "Think about things" en superhit.

I år är de tillbaka i tävlingen med bidraget "10 years".

Dadi Freyrs fru Árný Fjóla Ásmundsdóttir är en av medlemmarna i Gagnamagnid.