Tom Cruise gör comeback som Maverick i den nya 'Top gun'-filmen. Pressbild.
Tom Cruise gör comeback som Maverick i den nya "Top gun"-filmen. Pressbild. Bild: Paramount Pictures/AP/TT

Därför dröjde uppföljaren till "Top gun" 36 år

1986 gjorde "Top gun" Tom Cruise till megastjärna. Nu, nästan 40 år senare kommer uppföljaren, även den här gången med Tom Cruise som den våghalsige stridspiloten Maverick. Men varför tog det så lång tid?

ANNONS

Jerry Bruckheimer, som har producerat de båda "Top gun"-filmerna, konstaterar att det definitivt inte var brist på vilja som satte käppar i hjulet.

– Jag har velat göra en fortsättning ända sedan den första ”Top gun” blev en sådan succé. Men det var först nu som vi hittade den rätta kombinationen för att kunna göra den, säger han till TT.

I den kombinationen ingår först och främst Tom Cruise, manusförfattaren Christopher McQuarrie (som har skrivit en rad andra filmer för Cruise) och regissören Joe Kosinski. Den här veckan är det officiell världspremiär för filmen här i Cannes.

– Det känns surrealistiskt att ens tänka på det. Så många av de filmer jag älskar har visats i Cannes. Att nu få gå på röda mattan tillsammans med Tom och alla de andra, det känns overkligt, säger Joe Kosinski, som regidebuterade 2010 med "Tron: Legacy".

ANNONS

Skyller på Maverick

I filmen blir Tom Cruises rollfigur Maverick anlitad för att träna unga piloter inför ett topphemligt och livsfarligt uppdrag. En av dessa unga piloter är sonen till Goose, Mavericks bäste vän, som omkom i den första filmen. Sonen skyller faderns död på Maverick, vilket självfallet skapar spänningar i gruppen.

Joe Kosinski berättar att han såg om den första filmen när han fick erbjudandet att göra "Top gun: Maverick".

– Och jag slogs av att det inte bara var action, det var också drama. Det var så jag ville närma mig den här också, ett drama med ett skal av actionfilm. Och denna action ville vi ta till en ny nivå. Alla skådespelarna flög på riktigt. De tränades i månader för att kunna klara av trycket när man flyger så fort och högt.

"Ser nästan likadan ut"

Både Bruckheimer och Kosinski höjer sin huvudrollsinnehavares energi till skyarna.

– Tom ser nästan likadan ut i dag som han gjorde då. Och det beror på att han lever sitt liv som vore han en atlet, han tränar, han är noga med vad han äter, han lever som en toppidrottsman, säger Jerry Bruckheimer.

Och Kosinski fyller i:

– Han har en energi som smittar alla. Han vill ständigt lära nytt, han vill dra nytta av det förflutna och den där energin driver alla andra framåt.

ANNONS

Varit klar i två år

När filmen nu får världspremiär i Cannes och inom kort går upp på bio i bland annat Sverige, är det efter att ha legat klar i två år. Pandemin gjorde att premiären sköts upp gång på gång. Nu hoppas man att detta är en av de så kallade blockbusters som ska locka biopubliken tillbaka till biograferna.

– Den är gjord för att ses på bio, på stor duk, med stort ljud. Det är oundvikligt att den sedan genom strömning kommer att ses i tv och på laptops, men den är gjord för att ses på bio, framhåller Jerry Bruckheimer.

Nu planerar Bruckheimer och Kosinski ett nytt projekt tillsammans, en film om Formel 1. Och blir det mer "Top gun"? Bruckheimer ler.

– Låt den här få premiär först. Så får vi se om det blir mer någon gång.

Jerry Bruckheimer och Joe Kosinski tillsammans med sina hustrur Linda och Kristin på världspremiären för 'Top gun: Maverick' i San Diego.
Jerry Bruckheimer och Joe Kosinski tillsammans med sina hustrur Linda och Kristin på världspremiären för "Top gun: Maverick" i San Diego. Bild: Jordan Strauss/AP/TT
Kelly McGillis och Tom Cruise i den första 'Top gun'-filmen från 1986. Pressbild.
Kelly McGillis och Tom Cruise i den första "Top gun"-filmen från 1986. Pressbild. Bild: TT

Fakta: Jerry Bruckheimer

Ålder: 78 år.

Familj: Hustrun Linda, dottern Alexandra.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Producent.

Tidigare filmer i urval: "Flashdance", "Snuten i Hollywood", "Top gun", "Bad boys", "Enemy of the state", "Pirates of the Caribbean"-filmerna, "Pearl Harbour", "Lone ranger", "Bad boys for life".

Aktuell: Med "Top gun: Maverick" som visas i Cannes och har svensk biopremiär den 25 maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS