Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Som många andra grubblar jag på existentiella frågor. Men jag skulle inte kalla mig religiös och namnet Brother Leo har ingen religiös koppling. Däremot föddes "Hallelujah" ur någon form av rop på hjälp. Nästan som en bön", säger Ola Svensson. Bild: Jessica Gow/TT

Brother Leo blev omstarten som tände gnistan

Han slog igenom som "Idol"-Ola för 15 år sedan. Men efter en tung period har Ola Svensson startat om med projektet Brother Leo – och släpper nu den dansanta vaggvisan "Sad child" tillsammans med Sandro Cavazza.

Visserligen föddes idén till låten "Sad child" när en nydumpad Ola Svensson satt på en vårdcentral och kände sig ensam och hade ont i en tå. Men på många sätt passar den som en tröstevisa för oss alla just nu.

– Budskapet är att allting ordnar sig, så kan den bara för en sekund få någon där ute att skifta fokus från alla problem som pågår runt oss alla just nu så vore det helt magisk, säger Ola Svensson.

Eller Brother Leo, som han kallar sig sedan ett par år tillbaka. Projektet föddes efter en extremt intensiv period, som lämnat Ola Svensson dränerad och utan inspiration.

– Efter "Idol" släppte jag två album på ett stort skivbolag och sedan tog jag alla mina slantar och startade ett eget skivbolag. Jag släppte två skivor och det blev väldigt intensivt. När jag kom tillbaka från ett gig i Milano kände jag ingen gnista alls.

"Nästan som en bön"

Han tog en paus, skrev låtar för andra artister, baserade sig i London och kom så småningom fram till att han behövde starta om. Artistpersonan Brother Leo skapades och längre fram i år kommer ett album med nya och några redan släppta låtar. Bland annat singeln "Hallelujah".

TT: När man ser "Brother Leo" och "Hallelujah" ihop får man religiösa vibbar, är du troende?

– Som många andra grubblar jag på existentiella frågor. Men jag skulle inte kalla mig religiös och namnet Brother Leo har ingen religiös koppling. Däremot föddes "Hallelujah" ur någon form av rop på hjälp. Nästan som en bön. Jag skrev den för fem år sedan och det tog nästan fyra och ett halvt år att få den klar. Jag tror att jag undermedvetet undvek låten. Den var helt enkelt förknippad med för mycket jobbiga minnen.

TT: Vill du berätta om det?

– Det mesta i mitt liv var kaos under den perioden, både för mig och för flera av mina närmsta. Låten handlar om att acceptera att vissa saker helt enkelt inte går att laga. Men det finns också något vackert i att inse det. Jag hade testat att gå till psykolog och vid den tiden gick jag på antidepressiva. Det hjälpte inte och som en sista utväg vände jag mig uppåt. Då kom låten och det blev en läkning för mig. "Hallelujah" har tvingat mig att göra upp och bearbeta en massa saker. Det är fortfarande en process, men låten har verkligen hjälpt till att läka mig.

Har hittat rätt

Ola Svensson är i dag glad över allt som han har upplevt och tycker att det har hjälpt honom att hitta sig själv och att äntligen bli den artist han vill vara.

– Jag tror att man kan dra lärdomar av allt. Det hade kanske hjälpt att tänka annorlunda under "Idol"-tiden eller i vissa relationer jag har haft. Men den perioden var också den roligaste jag har upplevt och det är också så livet är, jag vill inte leva ett helt smärtfritt liv.

För tillfället är det mesta inställt för Ola Svensson, som för alla andra. Han skulle egentligen ha befunnit sig i London och gjort pr-resor till olika länder. Men det passar honom också bra att vara tillbaka på hemmaplan.

– Det har ju gjort att det varit så perfekt att samarbeta med Sandro och producenten Johan Lindebrandt.

Cavazza klar med deppet

Glad över samarbetet är även Sandro Cavazza, som gick i gång på den positiva känslan i låten "Sad child".

– Jag har ett sådant behov av att skriva glada låtar, jag är klar med det deppiga. Mitt artisteri har blivit helt präglat av corona. Det är väl en överlevnadsmekanism som har blivit en jättevändning för mig.

Han beskriver mötet med Ola Svensson som "jäkligt kul".

– Så som han låter nu, det är som natt och dag jämfört med hans gamla projekt. Bra sångare kan låta på olika sätt och jag älskar det här soundet. Det har en Gorillaz-känsla över sig som jag har saknat, lite lo-fi och inte för "snygg" produktion. Det känns kul att få göra ett liknande sound.

Miranda Sigander/TT

Ola Svensson har startat om sin artistkarriär som Brother Leo. Han har gått igenom en tuff period men är i dag glad över allt som har format honom.
Ola Svensson har startat om sin artistkarriär som Brother Leo. Han har gått igenom en tuff period men är i dag glad över allt som har format honom. Bild: Jessica Gow/TT
'Jag vill inte leva ett smärtfritt liv', säger Ola Svensson, som numera kallar sig Brother Leo som artist.
"Jag vill inte leva ett smärtfritt liv", säger Ola Svensson, som numera kallar sig Brother Leo som artist. Bild: Jessica Gow/TT
'Budskapet är att allting ordnar sig, så 'Sad child' passar verkligen i tiden vi lever i nu där alla har sina problem', säger Ola Svensson om den nya låten.
"Budskapet är att allting ordnar sig, så 'Sad child' passar verkligen i tiden vi lever i nu där alla har sina problem", säger Ola Svensson om den nya låten. Bild: Jessica Gow/TT
Sandro Cavazza hade jättekul under samarbetet med Brother Leo. 'Jag är klar med det deppiga nu, jag vill bara skriva glada låtar, som kan ge tröst och glädje', säger han. Arkivbild.
Sandro Cavazza hade jättekul under samarbetet med Brother Leo. "Jag är klar med det deppiga nu, jag vill bara skriva glada låtar, som kan ge tröst och glädje", säger han. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Namn: Ola Svensson

Född: 1986 i Lund

Slog igenom: I "Idol" 2005, där han slutade på en åttondeplats.

Meriter i urval: 14 Rockbjörns- och Grammisnomineringar, hits som "Rain", "Natalie" och "Sky's the limit". På egna skivbolaget Oliniho Records fick han framgångar med singlarna "Unstoppable" och "Overdrive". Spelade på OS-invigningen i Sotji 2014.

Nystart: 2018 startade Brother Leo-projektet, bland annat genom ett samarbete med Fatboy Slim i London. Ett album är på gång, som även innehåller samarbeten med Jocke Berg och Björn Yttling.

Aktuell: Med låten "Sad child" med Sandro Cavazza, som släpps den 26 juni.