Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen efterlyser riktat stöd till bokhandlare, förläggare och författare. Arkivbild.
Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen efterlyser riktat stöd till bokhandlare, förläggare och författare. Arkivbild. Bild: Helena Landstedt/TT

Bokhandlare larmar i coronakrisen

Färre köper böcker i en bokhandel under coronaepidemin. Det har fått bokhandlare i Sverige att slå larm.
– Om boklådor försvinner nu så kommer de inte tillbaka senare, säger Maria Hamrefors på Svenska Bokhandlareföreningen.

ANNONS

I en debattartikel i Dagens Nyheter varnar hon tillsammans med Eva Gedin från Svenska Förläggareföreningen för att det fysiska försäljningstappet i bokhandeln kommer drabba inte bara handlarna, utan i förlängningen även förlagen och författarna.

– Vi befinner oss i en väldigt utsatt situation, ett riskläge ingen har kunnat förbereda sig för. När vi mäter försäljningstappet så var det förra veckan 42 procent lägre försäljning jämfört med samma vecka i fjol, säger Maria Hamrefors.

Hård konkurrens

134 kommuner i Sverige saknar en bokhandel och de drygt 300 fysiska bokhandlar som finns kvar stöter på hård konkurrens, från nätbutiker och ljudboksföretag. Men fortfarande säljs fyra av tio böcker via bokhandeln.

ANNONS

– Jag tror inte att samhället vill ha en utveckling där det inte finns några bokhandlare kvar. Vare sig man pratar med politiker ute i landet eller vanliga människor så är alla överens om att bokhandeln betyder väldigt mycket och jag hoppas att politikerna värderar det. Boklådor har en viktig uppgift i demokratin och riskerar nu att slås ut.

Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen har haft ett möte med kulturminister Amanda Lind (MP). Nu efterlyser de riktade stödåtgärder och förslaget är 200 miljoner kronor, baserat på hur stor andel av försäljningen olika bokhandlare förlorat.

– Bokhandlar är ofta familjeföretag i tredje eller fjärde generationen. Våra medlemmar vänder på alla stenar och pratar med sina leverantörer och hyresvärdar, men det är inte lätt. Försvinner en bokhandel kommer den antagligen inte tillbaka, säger Maria Hamrefors.

Stöd till författare

I debattartikeln föreslår man även mer konkreta åtgärder för författare och förläggare.

"Genom att öka litteraturstödet med 30 miljoner kronor, och samtidigt uppdra åt Kulturrådet att öppna upp för flexiblare och snabbare utbetalningar till bokförlagen, underlättas förlagens fortsatta överlevnad. Genom att öka stödet till författarna via Författarfonden med 30 miljoner kronor underlättas inte bara författarnas tillvaro och möjlighet till försörjning, utan också förlagens verksamhet", skriver Eva Gedin och Maria Hamrefors.

ANNONS

Ann Edliden/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS