Senaste gången Björk besökte Sverige var för en konsert på Dalhalla sommaren 2018. Bilden är dock från en festival i Schweiz 2007. Arkivbild.
Senaste gången Björk besökte Sverige var för en konsert på Dalhalla sommaren 2018. Bilden är dock från en festival i Schweiz 2007. Arkivbild. Bild: Martial Trezzini/AP/TT

Björk: Greta Thunberg kommer förändra världen

En kör bestående av 50 sångare, en flöjtensemble, en stor "ekokammare" – och Greta Thunbergs röst. När isländska Björk intar Globen med sin show "Cornucopia" finns klimataktivisten med i en förinspelad video.

ANNONS

– Jag frågade om hon ville läsa mitt färdiga manifest, men eftersom hon har integritet och är en skicklig talare sade hon att hon hellre ville skriva sitt eget. Det tyckte jag var utmärkt. Det har varit otroligt att följa henne, hon är helt enastående och håller på att skapa en internationell rörelse. Hon kommer att förändra världen, skriver sångerskan i ett mejl till TT.

Pampig inramning

Det är en minst sagt påkostad föreställning som den isländska sångerskan tar till Stockholm. Förutom harpa, slagverk och elektroniska instrument inkluderar showen den 50 sångare starka kören Hamrahild och en specialtillverkad flöjt som spelas av fyra musiker. Enligt Björk behövdes det en pampig inramning för att göra musiken från senaste albumet "Utopia", som kom 2017, rättvisa.

ANNONS

– Jag kände att jag beskrev en särskild plats. Så av alla mina album var detta det som behövde en teatralisk scenshow, som passade med det futuristiska budskapet. Jag försöker föreställa mig framtiden när vi har följt Parisavtalet och agerat så mycket som möjligt inför den nödsituation som klimatkrisen är, skriver hon.

Senaste gången Björk besökte Sverige var för en konsert på Dalhalla sommaren 2018, där Dagens Nyheters recensent kallade henne "en popmusikens Richard Wagner". Hennes musik blir enligt kritikerna allt mer utmanande att ta till sig, något sångerskan själv inte låter sig påverkas av.

– Jag känner att jag har varit lyckligt lottad när det gäller kritikerna och min publik. Det har aldrig varit mitt huvudfokus men det mesta jag gjort har blivit väl emottaget, trots att jag envisas med att göra väldigt olika saker. Min publik har alltid varit väldigt mångskiftande, med folk från alla världens hörn, i olika åldrar och med varierande sexuell läggning. Det har inte förändrats och jag har egentligen inget att klaga på, säger Björk.

Miljön i fokus

Miljön står mer än någonsin i fokus för artisten. Hon berättar att det turnerande sällskapet försöker att resa så mycket som möjligt med tåg och att de inte använder engångsvattenflaskor. Något sångerskan verkar ivrig att prata om är hur musikströmningstjänsterna har en negativ miljöpåverkan.

ANNONS

– De betalar inte tillräckligt, vilket gör att en del unga musiker tvingas turnera konstant. Det handlar om musiksajternas girighet och det påverkar inte bara artisters mentala hälsa, utan framför allt miljön, skriver hon med två utropstecken.

Under metoo-hösten gick hon ut med att hon själv hade upplevt sexuella trakasserier under sin karriär. Att metoo har påverkat samhället råder det ingen tvekan om enligt sångerskan.

– Som alla revolutioner var det ett slags lavin, där ungefär tio procent tog det för långt medan det till tio procent inte gick långt nog. Jag känner att vi fortfarande behöver få saker på plats, det finns inga svartvita svar, skriver hon.

Ann Edliden/TT

Björks show 'Cornucopia' kommer till Globen. Pressbild.
Björks show "Cornucopia" kommer till Globen. Pressbild. Bild: Warren Du Preez och Nick Thornton Jone

Född i Reykjavik 1965. Björk solodebuterade redan 1977 men hennes genombrott internationellt kom först med bandet Sugacubes och senare med soloalbumet "Post" 1995. Hon har gett ut nio studioalbum och spelade huvudrollen i Lars von Triers "Dancer in the dark" år 2000. Björk tilldelades Polarpriset 2010.

ANNONS