Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av Sveriges största youtubers stängs av från sitt konto. Arkivbild.
En av Sveriges största youtubers stängs av från sitt konto. Arkivbild. Bild: Lise Åserud/AP/TT

Barnidolen Pontus Rasmusson stängs av från Youtube

Pontus Rasmusson, en av Sveriges största youtubers bland barn, stängs av från sin huvudkanal på Youtube, rapporterar SvD. Anledningen är att videotjänsten anser att han brutit mot förbudet mot att sexualisera minderåriga.

I sin podd Blenda granskade SvD Pontus Rasmussons innehåll i sociala medier. Granskningen visar bland annat att han vid flera tillfällen lagt upp videor som anspelar på sex. I en Tiktok-video i maj i år skrev han bland annat: ”Om jag tar din oskuld lämnar jag dig aldrig. Jag menar, varför skulle jag någonsin lämna en tjej som litade på mig med hennes kropp?”

Han stängs nu av från sitt huvudkonto på Youtube med omedelbar verkan.

”Efter granskning har vi stängt ner Pontus Rasmussons kanal för att ha brutit mot vår barnsäkerhetspolicy, vilken förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga”, skriver Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige i ett mejl till SvD.

Däremot finns kanalen Pontus Rasmusson 2.0 kvar eftersom den fortfarande är under granskning.

Rasmusson: ”Alla gör misstag”

Pontus Rasmusson kommenterar beskedet i en story på sin Instagram, där han bland annat skriver:

”Alla personer gör misstag. Jag vet att jag kan ses som kontroversiell och att jag dagligen får hat och hot som jag lärt mig bortse. Men ett par videor i början av ens jobb som enligt några är fel ska inte påverka hela ens liv, karriär och framförallt inte det enda jag lever för att göra.”

Han skriver också att han är villig att göra bättre och uppmanar sina följare att kontakta Youtube för att han ska få tillbaka sin kanal.

”Jag kommer inte vila förrän vi tillsammans har fått tillbaka min kanal som sprider glädje och kärlek till så många människor”.

Femte störst på Youtube

Pontus Rasmussons huvudkonto hade 177 000 prenumeranter och 89,5 miljoner visningar vid nedstängningen. Förra året var han den femte största på Youtube i Sverige. På sin kanal gör han bland annat sketcher och utmanar sina föräldrar i så kallade ”challenges”. Han lägger också upp frågestunder, reaktionsvideor och släpper musik.

Förutom att han anspelat på sex har han även kritiserats för att ha uppmanat barn att ringa ett telefonnummer för att prata med honom, vilket lett till dyra telefonräkningar för barnens föräldrar.

LÄS OCKSÅ: Lundell och SD mäktigast i sociala medier

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar Sveriges största influencers

LÄS OCKSÅ: Youtubern Technoblade är död