Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Böcker är fortfarande en populära julklapp. Och ofta satsar julklappsköparna på 'säkra kort' som fått fina recensioner eller varit bästsäljare under det gångna året. Arkivbild.
Böcker är fortfarande en populära julklapp. Och ofta satsar julklappsköparna på "säkra kort" som fått fina recensioner eller varit bästsäljare under det gångna året. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Böckerna som säljer bäst i julhandeln

En bok som inte vill bli läst, en presidents memoarer och en inblick i en buddhistmunks liv. Här är böckerna vi älskar att ge bort i julklapp.

Med bara några dagar kvar till julafton är julhandeln i full gång. Och svenskarna älskar att köpa böcker i julklapp, även i år då en stor del av julhandeln sker på nätet.

Barn- och fackböcker

På Adlibris märker man varje år att barnböcker är de som procentuellt ökar mest under julhandeln. I år ligger komikern David Sundins första barnbok, "Boken som inte ville bli läst", etta på bokhandelns lista över de tio mest sålda böcker i december. Tvåa är "Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk", Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om sina 17 år i buddhistiskt kloster. På tredje plats kommer influeraren Thérese Lindgrens självhjälpsbok "Mitt bästa år: En bullet journal för att må bättre".

Enligt Adlibris försäljningschef Sakari Luovo går förutom barnböcker även fackböcker som speglar nutiden ofta bra i julhandeln. Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obamas självbiografi ligger högt på många listor.

– Den är ett säkert julklappskort och förmodligen en effekt av det amerikanska valet. Folk känner nog behovet av ett annat perspektiv än Trumps och en inblick i hur det egentligen är att vara president i USA, säger Luovo.

Säkra kort

Anna Austin, kategorichef på Bokhandelsgruppen som äger Akademibokhandeln, konstaterar även hon att julens topplistor de senaste åren dominerats av fackböcker, men även deckare. Deras lista toppas i år av Obamas memoarer, följt av Lindebladhs buddhistbok och Lars Keplers "Spegelmannen". I fjol bestod topp 3 enbart av fackböcker.

"Det kan vara så att det upplevs som ett säkrare kort att köpa en omskriven fackbok i julklapp till någon snarare än en litterär roman", skriver hon i ett mejl till TT.

Just "säkra kort" är något som dominerar när svenskarna ska köpa julböcker: menar Austin:

"Försäljningen koncentreras i högre utsträckning kring 'recensionsdarlings', storsäljare och topplistor", skriver hon.

Bästsäljare

Överst på Pocketshops lista över böcker som sålt bäst i december ligger Karin Smirnoffs kritikerrosade "Sen for jag hem". Pocketshops julhandel domineras ofta av skönlitteratur, men även det beror på vad som sålt bra under övriga året. Bästsäljarna hamnar alltså i regel högt upp på jullistan.

– Oftast skönlitteratur, sen om det är romaner eller spänningstitlar beror lite på vad som varit mest efterlängtat det året. Facktitlar kan också dyka upp på topp tre hos oss i december, säger Lina Johansson, inköpare.

Sara Haldert/TT

Barack Obamas 'Ett förlovat land' ligger högt på många listor över vilka böcker som ges bort i julklapp i år. Arkivbild.
Barack Obamas "Ett förlovat land" ligger högt på många listor över vilka böcker som ges bort i julklapp i år. Arkivbild. Bild: Brynn Anderson/AP/TT

1. "Boken som inte ville bli läst", David Sundin

2. "Jag kan ha fel och anda visdomar från mitt liv som buddistmunk", Björn Natthiko Lindeblad.

3. "Mitt bästa år: En bullet journal för att må bättre", Thérese Lindgren

4. "Ett förlovat land", Barack Obama

5. "Spegelmannen", Lars Kepler

6. "Känsloboken: för dig som går på lågstadiet", Reyhaneh Ahangaran

7. "Sen for jag hem", Karin Smirnoff

8. "Där kräftorna sjunger", Delia Owens

9. "Hjärnstark junior: smartare, gladare, starkare", Mats Wänblad och Anders Hansen

10. "Sommarskuggan och kalasbuset", Tina Mackic

1. "Sen for jag hem", Karin Smirnoff

2. "Spegelmannen", Lars Kepler

3. "Allt jag fått lära mig", Tara Westover

4. "Det sista livet", Peter Mohlin och Peter Nyström

5. "1794", Niklas Natt och Dag

6. "Klubben", Matilda Voss Gustavsson

7. "Ålevangeliet", Patrik Svensson

8. "Bergens stjärnor", Jojo Moyes

9. "Sapiens", Yuval Noah Harari

10. "Terapeuten", Helene Flood

1."Ett förlovat land", Barack Obama

2. "Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk", Björn Natthiko Lindeblad

3. "Spegelmannen", Lars Kepler

4. "Där kräftorna sjunger", Delia Owens

5. "Samlade verk", Lydia Sandgren

6. "Kapten Haddocks ordbok : från alabasterskalle till ökenråtta", Björn Wahlberg

7. "Ett liv på vår planet", David Attenborough

8. "Vild iris", Louise Glück

9. "Stormvakt", Kristina Ohlsson

10 "Guinness world records 2021"