Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frej Larsson. Arkivbild. Bild: Izabelle Nordfjell / TT
Frej Larsson. Arkivbild. Bild: Izabelle Nordfjell / TT

Artisten Frej Larsson döms för hot mot polis

Rapparen Frej Larsson döms av Svea hovrätt för hot mot tjänsteman. Enligt domstolen syftar Larssons låt "Då ska hon skjutas" till att "framkalla allvarlig fruktan" för en polisanställds säkerhet.

Rapparen Frej Larsson, känd från grupperna Maskinen och Far & Son, döms av Svea hovrätt till villkorlig dom och böter för hot mot tjänsteman.

Det var efter ett narkotikatillslag mot en spelning i Stockholm i början av förra året som rapparen publicerade ett inlägg på Instagram där han skrev att en kvinnlig polis skulle "filéas”. I samma veva släppte han även låten ”Då ska hon skjutas”.

Friades i tingsrätten

Stockholms tingsrätt friade Frej Larsson då man inte ansåg att det gick binda artisten till publiceringen av inlägget eller bevisa att han menat allvar med hotet om våld i låten.

Åklagaren höll inte med och överklagade domen.

Enligt Svea hovrätt råder det inga tvivel om att låten var ämnad som ett hot mot polisen i fråga.

"Hovrätten kommer fram till att det är utrett att det är mannen som skrev låten och att han såg till att den lades upp på Spotify. Hovrätten kommer vidare fram till att låtens text innehåller hot om våld mot polisen och att hotet var ägnat att framkalla allvarlig fruktan för polisens personliga säkerhet samt att låten skrevs för att hämnas polisen för hennes tjänsteåtgärder", skriver Svea hovrätt.

Hovrätten fastställer däremot tingsrättens friande dom gällande Instagraminlägget.

Advokat: "Tudelat"

Frej Larssons advokat Viktor Banke säger att han är både nöjd och besviken med domen.

– Det är glädjande att man fastställt den friande domen om inlägget på Instagram, och det är glädjande att Frej inte döms till fängelse, vilket åklagaren yrkat på. Däremot är det en besvikelse att han döms för en låt, säger Banke, och fortsätter:

– Jag menar att man inte beaktat låten i sin kontext eller som ett konstnärligt yttryck. Samtidigt har min klient förtydligat att det inte handlar om ett hot i en annan låt, men det har inte tagits i beaktning. Det här oroar mig ur ett yttrandefrihetsperspektiv.

Banke vill inte kommentera hur Frej Larsson reagerat på domen, men påpekar att domen sannolikt kommer att drivas vidare.

– Det utgår jag ifrån, säger han.

Påföljden för Frej Larsson blir villkorlig dom och 70 dagsböter á 200 kronor.