Amazon Prime Video lanseras i Sverige och snart syns Arsenio Hall och Eddie Murphy i 'En prins i New York 2' på strömningstjänsten. Pressbild.
Amazon Prime Video lanseras i Sverige och snart syns Arsenio Hall och Eddie Murphy i "En prins i New York 2" på strömningstjänsten. Pressbild. Bild: Quantrell D. Colbert

Amazon Prime Video satsar i Sverige

Netflix, HBO Nordic, Viaplay och de andra får se upp när en ny spelare på den heta strömningsmarknaden gör entré. Amazon Prime Video satsar nu stort i Norden med ett brett utbud av film och tv-serier.

ANNONS

För de flesta svenskar är kanske Amazon synonymt med e-handelsföretaget. Men i USA och runt om i Europa är Amazon Prime Video också en storspelare när det gäller strömmad film och tv. Och nu kommer tjänsten till Norden.

Fast helt ny är den inte, vilket fans av tv-serier som "Fleabag", "The marvelous mrs Maisel" och den senaste Borat-filmen förstås redan märkt.

Ny anpassning

Men om tjänsten närmast smögs in när den kom 2016 så lanseras den nu med ny anpassning till den nordiska marknaden.

– Det här känns för oss som dag ett i Norden. Vi kommer att satsa på personal, innehåll och marknadsföring, och skräddarsy tjänsten för våra kunder, säger Martin Backlund, innehållschef för Norden på Amazon Prime Video.

ANNONS

TT: Vad kan kunderna förvänta sig av innehållet?

– Vi har redan ett brett utbud av filmer och tv-serier, både nya originalserier och gamla klassiker. Sedan kommer vi att fylla på, vi har bland annat ett avtal med distributören Eros STX som ger oss exklusiva storfilmer.

Strömningsmarknaden är het i hela Norden, vilket inte minst pandemin har eldat på. En rapport om den nordiska tv- och strömningsmarknaden gjord av analysföretaget Mediavision visar att omkring 60 procent av alla hushåll i Norden har åtminstone en strömningstjänst, vilket förstås gör att konkurrensen är tuff. Men Martin Backlund verkar inte särskilt brydd när det gäller att positionera sig i en mogen marknad.

– Amazon har fokus på kunden och utgår från den när vi tänker utbud och lösningar. Vi funderar inte så mycket på andra aktörer och ser det som positivt att intresset för strömningstjänster är så stort i Norden, säger han och fortsätter:

– När vi har gått in på andra marknader i Europa så har vi sett en stark tillväxt och har blivit en av de största aktörerna.

Kundanpassat

TT: Netflix och HBO Nordic har börjat finansiera och beställa svenska produktioner, är det någonting som ni kommer att göra också?

– Absolut, det är en viktig del för att en tjänst ska kännas relevant. Men det är en del, en annan är att investera i stora amerikanska filmer och bra brittiska deckarserier. Det beror på vad våra kunder vill ha.

ANNONS

Miranda Sigander/TT

'Det här är dag ett för oss i Norden', säger Martin Backlund, som är Amazon Prime Videos innehållschef för Norden (samt Storbritannien och Irland). Han är svensk och har jobbat inom Amazon de senaste nio åren. Pressbild.
"Det här är dag ett för oss i Norden", säger Martin Backlund, som är Amazon Prime Videos innehållschef för Norden (samt Storbritannien och Irland). Han är svensk och har jobbat inom Amazon de senaste nio åren. Pressbild. Bild: Amazon Prime Video
'Borats nästa film' ligger på den nylanserade strömningstjänsten Amazon Prime Video. På bilden Maria Bakalova och Sacha Baron Cohen som spelar far och dotter. Pressbild.
"Borats nästa film" ligger på den nylanserade strömningstjänsten Amazon Prime Video. På bilden Maria Bakalova och Sacha Baron Cohen som spelar far och dotter. Pressbild. Bild: Amazon Studios

Fakta: Amazon Prime Video

Vad: Amazon Prime Video är en strömningstjänst och en del av företaget Amazon.

Aktuellt: Nylansering i Sverige och resten av Norden den 1 mars, med lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll.

Redan på tjänsten: "Borats nästa film", "Fleabag", "Little fires everywhere", "One night in Miami", "The boys", "Star trek: Picard".

Kommande: Filmerna "En prins i New York 2" med Eddie Murphy, "Tom Clancys without remorse" och "The Mauritanian" med Jodie Foster och Benedict Cumberbatch samt nya säsonger av "The grand tour" och "Modern love".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS