Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Syftet med bilderna och texterna som visas i utställningen har varit att spegla vardagen i Indien under coronapandemin.
Syftet med bilderna och texterna som visas i utställningen har varit att spegla vardagen i Indien under coronapandemin. "Du märkte direkt att det fanns en oro och en misstänksamhet", säger Mattias Löw. Pressbild. Bild: Mattias Löw

98 dagar i världens största karantän

Fotografen Mattias Löw och författaren Reshma Mansuri Löw befann sig i Indien när pandemin bröt ut och landet stängdes ner.
I 98 dagar dokumenterade makarna sina upplevelser – som nu visas i en digital utställning.

Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw anlände till Indien i mitten av februari. Planen var att stanna i två månader för att arbeta. Men allt tog en skarp vändning i slutet av mars när coronapandemin bröt ut i landet.

Vad som har beskrivits som världens största utegångsförbud inleddes. Det Indien som makarna känner väl försattes i ett för dem overkligt tillstånd – där rädsla och ovisshet rådde.

– För det första är social distansering inte en teknisk möjlighet i Indien. Det är så mycket människor och man bor i generationer, man vistas i stora grupper, man är väldigt nära varandra. Det är en fysisk närhet och närvaro i allt man gör. Det kan du inte bara ta bort över en natt, säger Mattias Löw.

Smet ut och fotade

I strikt karantän på ett nedgånget vandrarhem i delstaten Kerala började Mattias, som är dokumentärfilmare och fotograf, och Reshma, som är författare, smita ut korta stunder om dagen.

– Från dag fyra, fem och framåt har jag kontinuerligt tagit foton, som någonstans speglar det vi upplevde – ett sorts visuellt vittnesmål.

I tre månader dokumenterade de sina upplevelser, vilket har resulterat i den digitala utställningen "98 dagar – fångad i rädsla" som visas på Fotografisk center i Köpenhamn till den 24 augusti.

Vill ställa ut i Sverige

Utställningen visar dock endast en liten del av allt bildmaterial, och projektet är fortfarande under bearbetning.

– Ambitionen är väl att vi ska hitta ungefär 50 bilder, och att min fru ska skriva tio-tolv texter om det här. Vi vill att det ska bli en fysisk utställning så småningom, förhoppningsvis till hösten, säger Mattias.

Deras förhoppning är att utställningen ska visas i Sverige.

– Från världens absolut största utegångsförbud till det landet som har levt kvar i en relativt normal vardag – det skulle vara en utställningsmässigt intressant kontrast.

Oskar Carlsson/TT

Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw dokumenterade tre månader i Indien under coronapandemin. Det har resulterat i utställningen '98 dagar - fångad i rädsla' som visas digitalt på Fotografisk center i Köpenhamn. Pressbild.
Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw dokumenterade tre månader i Indien under coronapandemin. Det har resulterat i utställningen "98 dagar - fångad i rädsla" som visas digitalt på Fotografisk center i Köpenhamn. Pressbild. Bild: Privat
Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw dokumenterade i tre månader sina upplevelser av Indien under pandemin – något som inte uppskattades av alla. 'Det var många gånger som polisen nästan lyckades konfiskera kameran', säger Mattias Löw. Pressbild.
Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw dokumenterade i tre månader sina upplevelser av Indien under pandemin – något som inte uppskattades av alla. "Det var många gånger som polisen nästan lyckades konfiskera kameran", säger Mattias Löw. Pressbild. Bild: Mattias Löw
Medan Mattias Löw har fotograferat har Reshma Mansuri Löw författat texter till utställningen. 'Vissa bilder kan se lite märkliga ut om du bara ser bilden. Men om du får en kontext blir det en större och kanske viktigare betydelse', säger Mattias Löw. Pressbild.
Medan Mattias Löw har fotograferat har Reshma Mansuri Löw författat texter till utställningen. "Vissa bilder kan se lite märkliga ut om du bara ser bilden. Men om du får en kontext blir det en större och kanske viktigare betydelse", säger Mattias Löw. Pressbild. Bild: Mattias Löw
Från utställningen '98 dagar - fångad i rädsla' av Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw. Pressbild.
Från utställningen "98 dagar - fångad i rädsla" av Mattias Löw och Reshma Mansuri Löw. Pressbild. Bild: Mattias Löw

"98 dagar – fångad i rädsla" (engelsk titel: "98 days – frozen in fear") visas digitalt fram till den 24 augusti på Fotografisk center i Köpenhamn.

Utställningen består av bilder tagna av fotografen och dokumentärfilmaren Mattias Löw och texter skrivna av författaren Reshma Mansuri Löw, som skildrar deras upplevelser av den indiska vardagen under coronapandemin.