Skeppet Vasa på väg in i torrdockan på Beckholmen våren 1961 med dykledaren Per Edvin Fälting i aktern. Pressbild.
Skeppet Vasa på väg in i torrdockan på Beckholmen våren 1961 med dykledaren Per Edvin Fälting i aktern. Pressbild. Bild: Vasamuseets arkiv/SMTM

60 år sedan skeppet Vasa bärgades

ANNONS

I år är det 60 år sedan Vasaskeppet bärgades. Den 24 april 1961 klockan 09.03 stack de första delarna av skeppet upp ovanför vattenytan efter nästan 333 år på botten av Stockholms ström.

Bärgningen av ett krigsskepp från 1600-talet fängslade hela svenska folket och än i dag är det många som kan säga var de befann sig den morgonen. På själva årsdagen av uppmärksammar Vasamuseet händelsen digitalt på flera olika platser och plattformar:

"Bärgningen är en enormt viktig del i berättelsen om Vasa och Vasas historia. Om Vasa hade hittats i dag hade hon sannolikt fått ligga kvar på sjöbotten. Det är tack vare personer som Anders Franzén, Vasas upptäckare, dykaren Per Edvin Fälting och Edward Clason, kommendör och dåvarande chef för Stockholms örlogsvarv, som vi har skeppet på Vasamuseet i dag", säger Jenny Lind, chef för Vasamuseet, i ett pressmeddelande.

ANNONS

En film har tagits fram särskilt för Kulturnatt Stockholm 2021, som infaller samma datum som bärgningsjubileet. I filmen bjuds på två händelser i Sverige 1961 som – trots en något krånglig start – i dag är två uppskattade klassiker: Vasas bärgning och Melodifestival-bidraget "April april".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS