Skådespelaren Hedda Stiernstedt och elva andra sommarpratare anser att programmen bör göras tillängliga även för hörselskadade. Arkivbild.
Skådespelaren Hedda Stiernstedt och elva andra sommarpratare anser att programmen bör göras tillängliga även för hörselskadade. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sommarpratare: Låt alla ta del av programmen

ANNONS

Det är hög tid att public service och Sveriges Radio tar sitt demokratiska ansvar och gör programmen i "Sommar i P1" tillgängliga även för hörselskadade, skriver tolv sommarpratare i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

"Det handlar om demokrati och rätten till delaktighet men också om något så enkelt som en önskan att få ta del av underhållning", står det i inlägget som har skrivits under av bland andra musikern och författaren Ulf Lundell, skådespelaren Hedda Stiernstedt, filmregissören Rojda Sekersöz, influeraren Theresé Lindgren och civilekonomen Björn Natthiko Lindeblad.

De tar upp att många sommarpratare utgår från ett skrivet manus som bör kunna användas för att ge alla tillgång till programmen. Och att ideella krafter redan nu går samman för att på egna initiativ transkribera och teckenspråktolka sommarprogrammen.

ANNONS

"Att det inte möjliggörs genom public service och Sveriges Radios försorg utan förutsätter ideella krafter som arbetar på sina semestrar och under kvällar och helger är dock beklagligt", heter det i debattinlägget.

Författaren och musikern Ulf Lundell är en av sommarpratarna som har skrivit under debattinlägget. Arkivbild.
Författaren och musikern Ulf Lundell är en av sommarpratarna som har skrivit under debattinlägget. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS