Nät har satts upp på Kungliga Operan för att förhindra puts och sten från att falla och skada omgivningen.
Nät har satts upp på Kungliga Operan för att förhindra puts och sten från att falla och skada omgivningen. Bild: Pontus Lundahl / TT

SD vill ha "Ny opera i operan"

ANNONS

Sverigedemokraterna i riksdagens kulturutskott samt i Stockholms stad och Region Stockholm tycker att det är "hög tid att agera för att rädda Operan" i Stockholm. I en debattartikel i tidningen Altinget ställer de sig bakom det alternativ som Kungliga Operans styrelse själv förordar och som innebär både renovering och utbyggnad av den nuvarande byggnaden.

Alternativen kallas "Ny opera i operan" och skulle i dagens penningvärde kosta cirka 4,5 miljarder kronor. Det motsvarar cirka 7 miljarder kronor 2030 då bygget skulle kunna vara klart om beslut tas nu, enligt den uppdaterade kalkyl som Statens Fastighetsverk gjorde i somras.

"För att bevara Operan som en del av vårt kulturarv behöver den politiska processen påbörjas så snart som möjligt", skriver Sverigedemokraterna och beskriver just bevarandet av kulturarvet som centralt för partiet. Bland de som undertecknat finns Bo Broman, partiets kulturpolitiske talesperson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS