'Sonic' tar täten för fler spelbaserade filmer, tror Hollywoodanalytikern Jeff Bock. Pressbild.
"Sonic" tar täten för fler spelbaserade filmer, tror Hollywoodanalytikern Jeff Bock. Pressbild. Bild: Paramount/TT

Omgjord "Sonic" bäddade för succé

Allt talade emot "Sonic"-filmen. Dels att den är baserad på ett tv-spel, dels att designen av den blå igelkotten var så bespottad att den fick göras om. Trots det gör filmen succé.
– Det betalade sig. Den får nog inte bara en uppföljare, det blir säkert en hel serie, säger filmanalytikern Jeff Bock.

ANNONS

När den första trailern som visade hur Sonic skulle se ut släpptes i slutet av april förra året hördes ett ramaskri på sociala medier. Få tolkningar har blivit så kritiserade som filmstudion Paramounts. Regissören Jeff Fowler tackade bara några dagar senare för kritiken, och lovade via Twitter att igelkotten skulle göras om. Filmens premiär sköts upp fyra månader, och animatörerna satte sig vid ritborden igen.

– Uppriktigt sagt var jag chockad. Jag har aldrig hört något liknande hända en större film, att man ändrar den på grund av hur allmänheten ser på den, säger Jeff Bock, filmanalytiker vid Exhibitor Relations i Los Angeles.

ANNONS

"Såg konstig ut"

Det är också ovanligt att skaparna var så pass öppna med att man tog till sig av kritiken. När filmer görs om före biopremiären brukar det vanligtvis beskrivas som "kompletterande inspelningar", något som sker utan större insyn.

Samtidigt tycker Bock att det är förståeligt att igelkotten gjordes om.

– Den såg konstig ut, för oss som kände till Sonic och spelade "Sonic the hedgehog" så kändes den inte rätt. Det pågick antagligen en intern diskussion hos Paramount innan det här hände. Och när det överväldigande bakslaget för figurens design kom så tänkte man: Låt oss åtminstone blidka de inbitna fansen, för vi vet inte hur filmen kommer att gå i alla fall, säger han.

Bock menar att det till och med kan ha varit ett medvetet drag att testa utseendet på publiken, för att det fanns ett visst utrymme för att införa förändringar.

"Stor trend"

Att en så central del av en film görs om på grund av extern kritik har väckt en del frågor om hur mycket filmskapare ska låta sin vision påverkas av en högljudd skara på nätet. Jeff Bock är inte säker på att "Sonic" kommer att följas av fler exempel.

– Det har inte förekommit tidigare, och det lönade sig helt och hållet. I det här fallet var det bra, men om det kommer att vara något som fler följer efter är oklart. Jag tvivlar på det, säger han.

ANNONS

Däremot tror Bock att framgångarna – hittills har den enligt Box Office Mojo spelat in 113 miljoner dollar på en budget på 85 – öppnar för fler filmer baserade på tv- och datorspel, trots att det är en genre fylld av floppar och utskrattade försök. Jeff Bock beskriver "Sonic" som den första filmen i en serie, något som filmstudion Paramount är i stort behov av.

– Det här är en stor, stor trend. Hollywood har försökt att knäcka spelkoden länge. Förutom "Resident evil" och "Tomb raider" har de inte haft mycket framgång alls.

Ton och design

En orsak till Hollywoods intresse är att det redan finns färdiga berättelser, världar och varumärken som är kända. Han gissar att de stora studiorna nu kommer att anstränga sig för att lägga vantarna på olika spelrättigheter, och att filmer som "Sonic" och till viss del "Detective Pikachu" visar att det går.

– Det handlar bara om att få tonen och rollfigurerna rätt och leverera en produkt som publiken vill se, säger Jeff Bock.

Gustav Sjöholm/TT

"Monster hunter": Paul WS Anderson fortsätter att göra film av spel. Efter "Mortal kombat" och "Resident evil" ger han sig nu på "Monster hunter". Premiär i höst.

"Resident evil": I januari rapporterade bland annat "Deadline" att en tv-serie baserad på de japanska skräckzombiespelen är på väg till Netflix.

"The division": Svenska Massives "The division" blir antagligen det första svenskutvecklade spelet att filmatiseras. Netflix har rättigheterna, Jake Gyllenhaal och Jessica Chastain har huvudrollerna och för regin står David Leitch.

"Uncharted": Senaste Spindelmannen Tom Holland spelar en yngre Nathan Drake, som ska visa hur han mötte sin följeslagare Sully och blev äventyrare. Projektet har stött på problem, och en lång rad olika regissörer har lämnat det.

"Tomb raider 2": Alicia Vikander väntas återvända till rollen som Lara Croft i en uppföljare som är tänkt att ha premiär 2021.

"Alan Wake": Finländska "Alan Wake" är under utveckling, rapporterade Variety 2018. Sedan dess har det dock varit rätt tyst.

"Just cause": Svenska Avalanche har skapat "Just cause", där "John Wick"-skaparen Derek Kolstad ska skriva manus till en film. Enligt uppgifter förra året var den tänkt att börja spelas in i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS