Rörpostsystem på Nordiska Kompaniet i Stockholm på 1920-talet. Arkivbild.
Rörpostsystem på Nordiska Kompaniet i Stockholm på 1920-talet. Arkivbild. Bild: Axel Swinhufvud/Wikimedia

Oklar framtid för rörpost i Rosenbad

ANNONS

Regeringskansliet i Stockholm är fortfarande utrustat med så kallad rörpost – ett kommunikationssätt som uppstod för att snabbt kunna transportera pappersdokument mellan olika delar av stora byggnader.

Men i och med e-posten och annan digital kommunikation används rörposten i Rosenbad allt mindre och därför ska det nu utredas huruvida den ska finnas kvar eller inte, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Rörposten uppstod i samband med industrialiseringen och är i städer som Paris och London numera klassad som kulturarv. Även i Berlin och Hamburg finns guidade underjordiska turer för rörpostintresserade, uppger Anders Lindeberg-Lindvet, intendent på Tekniska Museet i Stockholm, till Kulturnytt. I filmer som exempelvis Martin Scorseses "The wolf of Wall Street" används rörposten som ett sätt att snabbt kommunicera, berättar han.

ANNONS

Förr var rörposten vanlig framför allt i stora kontorskomplex. I dag används den på svenska sjukhus, bland annat för transport av blod.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig filmtitel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS