En miniversion av Lars Vilks träkonstverk Nimis (bilden) ska ställas ut för allmänheten i Höganäs. Arkivbild.
En miniversion av Lars Vilks träkonstverk Nimis (bilden) ska ställas ut för allmänheten i Höganäs. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

"Nimis" i miniformat ställs ut

ANNONS

En miniatyrversion av konstnären Lars Vilks verk "Nimis" har återfunnits i Höganäs. Det medfarna verket, som har stått glömt i 25 år, ska nu snyggas till och ställas ut för allmänheten på museum, skriver SVT.

Kommunalrådet Peter Schölander (M) fick kännedom om verket i veckan.

– Lars Vilks fortsätter gäcka oss. Nu har fem avdelningar i kommunen sagt att det är dem som fått verket av honom. Men den mest trovärdiga historien jag fått höra är att det är en slags fredsgåva mellan Lars Vilks och ett tidigare kommunalråd. De hade en konflikt om "Nimis", säger han till SVT.

Lars Vilks började uppföra drivvedskonstverket "Nimis" på stranden i det skånska naturreservatet Kullaberg 1980. Då verket hade uppförts utan tillstånd återkom ständigt juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndigheterna – men det gigantiska verket står till stor del kvar.

ANNONS

Lars Vilks omkom nyligen i en trafikolycka, 75 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS