Trycket på Arbetsförmedlingen kultur media har ökat kraftigt under de senaste veckorna. Arkivbild.
Trycket på Arbetsförmedlingen kultur media har ökat kraftigt under de senaste veckorna. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Mångdubbling av arbetslösa kulturarbetare

ANNONS

Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen kultur media har ökat kraftigt under coronakrisen. Jämfört med motsvarande period i fjol har antalet ökat med flera hundra procent, rapporterar Kulturnyheterna.

– Vi hade runt 160 inskrivningar under samma period förra året, nu har vi nästan 700, säger Kevni Zulal, enhetschef för Arbetsförmedlingen Kultur media, till Kulturnyheterna.

Restriktionerna för att hindra smittspridning, bland annat förbudet mot folksamlingar på fler än 500 personer, slår hårt mot kulturarbetare. Av de inskrivna kommer 60 procent från området scen och ton – det vill säga från yrken som skådespelare och filmarbetare, enligt Kevni Zulal.

Zulal tror att det kommer att fortsätta på samma sätt under de kommande veckorna.

ANNONS

– Som arbetssökande får man vara beredd på att ta jobb utanför kultursektorn, till exempel inom vården som är i stort behov av folk nu, säger han till Kulturnyheterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS