'Bingolotto' med Leif 'Loket' Olsson borde tilldelas en stor kristall, tycker Jan Scherman, tidigare programdirektör och VD på TV4, med hälsning till juryn för det svenska tv-priset Kristallen.
"Bingolotto" med Leif "Loket" Olsson borde tilldelas en stor kristall, tycker Jan Scherman, tidigare programdirektör och VD på TV4, med hälsning till juryn för det svenska tv-priset Kristallen. Bild: Thomas Johansson/TT

"Loket" gjorde Bingolotto till en folkrörelse

Sedan premiären den 19 oktober 1991 har "Bingolotto" varit en del av det svenska folkhemmet. Nu fyller programmet 30.
– Det är fantastiskt att ett program kan hålla på så länge, säger legendaren Leif "Loket" Olsson, 79.

ANNONS

Fast egentligen började "Bingolotto" i Kållevisionen, en lokal kabelkanal över Göteborg, redan 1989. "Loket" var bara bisittare och de första sändningarna leddes av en servitris som jobbade på en pizzeria på Avenyn.

– Men hon var en och en halv meter längre än jag. Det gick ju inte, skrockar "Loket".

Han fick ta över och när det blev uppenbart hur populärt det var i Göteborg diskuterade man i redaktionen om det inte gick att spela bingo över hela landet. TV3 var intresserat men när TV4, som då fortfarande sändes i kabelnätet, fick nys om programidén säkrade kanalen sändningarna. Programmet fick bästa sändningstiden på lördagskvällarna.

ANNONS

"Primetime" direkt

– Vi tilldelades "primetime" direkt, säger "Loket" stolt.

TV4 började sända i marknätet den 2 mars 1992 med "Bingolotto" som ett flaggskepp från start. "Loket" Olsson ledde programmet i knappt tio år och skapade vad som närmast kan kallas en folkrörelse.

– Det skriver jag under på till 100 procent. Det finns nästan inte något svenskt underhållningsprogram som har gjort en så stor samhällsnytta som "Bingolotto", säger Jan Scherman, tidigare programdirektör och VD på TV4.

Tittarrekordet för programmet är "Bingolottos" uppesittarkväll julen 1995 då sändningen sågs av 3,145 miljoner, något som då var rekord för hela TV4.

Men när TV4 ville förnya formatet mot slutet av 90-talet valde "Loket" att kliva av. Han har genom åren inte alltid varit nöjd med den inriktning programmet fått. Men med Lotta Engberg vid rodret är han mer försonlig.

Tillbaka till rötterna

– Hon har fört programmet tillbaka mot sina rötter, säger han.

Han talar då både om mer dansbandsmusik och folkligheten i anslaget.

– Jag tittar inte jämt. Men är jag ledig och hemma är det klart jag har på tv:n, säger han.

Och det händer fortfarande att folk kommer fram och hälsar på honom på gatan.

– Fast inte lika ofta nu för tiden. De unga vet ju inte vem jag är, konstaterar han.

ANNONS

"Loket" har fortsatt med sitt värv att dra nummer även efter avhoppet. Varje onsdag har han varit utropare på en lokal bingohall i Göteborg.

– Fast under pandemin har det inte varit något. Får se om det kommer i gång nu när vardagen blir mer normal igen.

Uppsving för försäljningen

Pandemin har däremot inneburit ett uppsving för "Bingolotto". När restriktionerna kom ökade försäljningen av bingolotter. Särskilt digitala lotter köptes, där man spelade på mobilen eller surfplattan.

Folkspel, som ligger bakom lotteriet, räknar därför med att under 2021 kunna ge rekordutdelning tillbaka till det svenska föreningslivet, även om siffrorna ännu är preliminära.

Men de digitala bingobrickorna är inte riktigt Lokets melodi.

– Jag tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar, säger han bestämt.

Under perioder har Bingolotto mötts av kritik. Det har funnits en närmast föraktfull inställning mot programmet. Men Jan Scherman menar att när man ser tillbaka i backspegeln måste man inse programmets storhet.

– Det är ur ett tv-historiskt perspektiv helt unikt att ett program tickar och går och passerar trettioårsåldern och fortfarande stoltserar med att vara en så viktig del av samhället, säger han.

Vår nye Hyland

Och han tvekar inte att framhålla att mycket är "Lokets" förtjänst.

– Jag kallade ofta "Loket" Olsson för Sveriges nya Lennart Hyland. Han gjorde en tv-historisk insats. Och den är värt att uppmärksammas. De som gett oss "Bingolotto" borde få en stor kristall, tycker Jan Scherman, med hälsning till juryn för det svenska tv-priset Kristallen.

ANNONS
'Lotta Engberg har fört programmet tillbaka mot sina rötter', säger 'Loket' Olsson. Arkivbild.
"Lotta Engberg har fört programmet tillbaka mot sina rötter", säger "Loket" Olsson. Arkivbild. Bild: Johan Carlén / Folkspel
'Loket' tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar Bingolotto. Nu för tiden går det att spela digitalt, men det faller inte Leif Olsson i smaken. Arkivbild.
"Loket" tycker man ska ha en duttpenna i handen när man spelar Bingolotto. Nu för tiden går det att spela digitalt, men det faller inte Leif Olsson i smaken. Arkivbild. Bild: ERLAND VINBERG / TT / TT

Fakta: "Bingolottos" programledare

Leif ”Loket” Olsson 1991–1999, 2004

Lasse Kronér, 1999–2004

Gunde Svan, 2004–2005

Rickard Olsson, 2005–2008, 2018–2020

Lotta Engberg, 2008–2011, 2017–2018, 2020–

Jan Bylund, 2011–2013

Marie Serneholt, 2013–2014

Ingvar Oldsberg, 2014–2017

Agneta Sjödin, 2017–2018

Stefan Odelberg, 2020–

Fakta; Jubileumssändningen

• "Bingolottos" 30-årsjubileum sänds lördag 23 oktober med start 20.00 i TV4.

• Utöver fyra bingospel kommer man att under kvällen också att spela ett Jubileumslotto med 30 miljoner extra i potten.

• Programledare: Lotta Engberg och Stefan Odelberg.

• Artister: Carola, Eric Gadd, Lillasyster och Mariette, Vikingarna, Lotta Engberg och Christer Sjögren samt husbandet under ledning av Mattias Bylund.

• Flera gamla programledare kommer att finnas på plats.

Källa: "Bingolotto"

Fakta: Bingolottokuriosa

• "Bingolottos" första miljon delades ut 12 september 1992.

• Programmets högsta vinst delades ut den 2 november 2002 då en kvinna från Vara vann 31,5 miljoner.

• I filmen "En på miljonen" från 1995 finns ett påhittat avsnitt av "Bingolotto", där grannen till huvudrollspersonen vinner tre miljoner.

• "Bingolotto" skymtar förbi i Madonnas musikvideo till "Ray of light" från 1998, regisserad av Jonas Åkerlund.

• Bland artisterna som har deltagit i programmet märks Ricky Martin, Andrea Bocelli, Bon Jovi, Elton John och David Bowie.

• Göteborgs stadsmuseum valde – i samband med Göteborgs 400-årsfirande – en inplastad bingolott som en av nio saker att förknippa med Göteborgs historia.

• Lottförsäljningen var störst 1996, då man omsatte omkring 84 miljoner kronor per vecka.

• Folkspel är en ideell organisation med 72 riksorganisationer som medlemmar, varav RF (Riksidrottsförbundet) är den största. Sedan starten 1991 har Folkspel genererat över 17 miljarder till svenskt föreningsliv.

Källa: "Bingolotto" med flera

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS