Kommunen bröt inte mot lagen när man stängde biblioteken i Karlstad, enligt en dom i Förvaltningsrätten. Arkivbild.
Kommunen bröt inte mot lagen när man stängde biblioteken i Karlstad, enligt en dom i Förvaltningsrätten. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lagligt att stänga bibliotek

ANNONS

Beslutet att coronastänga biblioteken i Karlstad den 21 december stred inte mot bibliotekslagen. Det slår förvaltningsrätten fast efter att en privatperson överklagat fritidsnämndens beslut. Stängningen innebar att allmänheten inte kunde besöka lokalerna men trots det hade tillgång till datorer och utskrifter på kommunens kontaktcenter och via närbiblioteken. Det gick också att låna och lämna tillbaka böcker "enligt vissa rutiner".

Enligt Carina Ludvigsson, rådman vid förvaltningsrätten, uppfyllde biblioteksverksamheten i Karlstad även under stängningen de krav på tillgänglighet som anges i bibliotekslagen.

"Kraven som handlar om att biblioteken ska verka för demokratin är allmänt hållna och mer av målsättningskaraktär. De ställer inte några konkreta krav på bibliotekens verksamhet som medför att kommunens beslut strider mot bestämmelserna", säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS