Jafar Panahi har släppts ur iranskt fängelse. Arkivbild.
Jafar Panahi har släppts ur iranskt fängelse. Arkivbild. Bild: Jan Bauer/AP/TT

Jafar Panahi släppt ur fängelset

Den iranske regissören Jafar Panahi har släppts mot borgen efter sju månader i fängelse.

ANNONS

Det är det USA-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI) som meddelar nyheten på Twitter och den iranska statliga nyhetsbyrån Isna rapporterar att Panahi välkomnades av flera anhängare när han lämnade fängelset i Teheran.

I torsdags inledde Jafar Panahi en hungerstrejk i protest mot att hans förhoppningar om att släppas mot borgen såg ut att ha grusats av landets rättsväsende, trots att hans dom upphävts av Irans högsta domstol.

Den 62-årige Panahi, som är en av Irans mest prisbelönta filmskapare, greps i juli förra året och sattes i det ökända Evin-fängelset i Teheran för att avtjäna ett sexårigt straff för "propaganda mot systemet" – en dom som avkunnats redan 2010.

ANNONS

Panahi har även belagts med förbud att både lämna Iran och att göra filmer. Trots det har han fortsatt med filmskapandet och hans senaste film "No bears" tilldelades i september juryns specialpris på filmfestivalen i Venedig. Under festivalen hölls också en manifestation till stöd för filmskapare som fängslats runt om i världen.

"No bears" får svensk premiär senare i februari.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS