Svenska Guldbaggegalan ser en framtid där kategorier som bästa manliga och kvinnliga skådespelare skrotas. Arkivbild.
Svenska Guldbaggegalan ser en framtid där kategorier som bästa manliga och kvinnliga skådespelare skrotas. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Guldbaggegalan kan få könsneutrala priser

ANNONS

Berlins filmfestival meddelade för ett par dagar sedan att man skrotar kategorierna bästa manliga respektive bästa kvinnliga skådespelare när priset Silverbjörnen ska delas ut. Svenska filminstitutets vd Anna Serner säger till SVT Kulturnyheterna att Guldbaggegalan jobbar för att följa exemplet.

– Det är målet och en levande fråga hos oss. Uppdelningen känns väldigt omodern.

Däremot tror hon att det kan dröja innan könsneutrala skådespelarpriser blir verklighet på den svenska galan, eftersom branschen är mindre än den i Tyskland. Det kan leda till att kvinnor inte nomineras i lika hög utsträckning.

– Det finns en stor risk att det bara är män som kommer få Guldbaggar. Om 75 av 100 roller spelas av män lär priserna i 75 procent av fallen gå till män. Det skulle också vara omodernt, säger hon.

ANNONS

Målet är därför en mer jämställd filmbransch, något Svenska filminstitutet jobbar övergripande med.

– Målet är som sagt absolut att slå ihop kategorierna, men det är svårt att säga när det blir.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS