Pharrell Williams 'Happy' – en typisk coronalåt? Arkivbild.
Pharrell Williams "Happy" – en typisk coronalåt? Arkivbild. Bild: Richard Shotwell/AP/TT

Gladare musik under coronapandemin

ANNONS

Folk har lyssnat på mer glad musik och fler klassiska låtar än vanligt under coronapandemin. Det visar en studie där 7 000 personer i Tyskland, Italien, Frankrike, Storbritannien, Indien och USA har deltagit, rapporterar SVT:s "Kulturnyheterna".

Låtar som Pharrell Williams "Happy" och Louis Armstrongs "What a wonderful world" nämns som exempel.

En av forskarna bakom studien, Niels Christian Hansen, säger till SVT att många har velat lyssna på låtar som påminner dem om bättre tider.

– Många har inte haft möjligheten att resa iväg i sommar, men med musik kan du drömma dig bort i både tid och rum och till din barndom, säger Hansen, som är assisterande professor vid universitet i Århus.

ANNONS

Resultatet skiljer sig från liknande undersökningar som gjorts av musiklyssnande i kristider. Vid stora naturkatastrofer brukar folk ofta lyssna på mer melankolisk musik, enligt SVT. Orsaken till skillnaden tros vara att coronakrisen har stegrats gradvis.

Det fullständiga resultatet och analysen av studien kommer att presenteras om ett par månader.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS