Earl Cameron tilldelades Brittiska imperieorden år 2009 för sina insatser som skådespelare.
Earl Cameron tilldelades Brittiska imperieorden år 2009 för sina insatser som skådespelare. Bild: Anthony Devlin/AP/TT

Britternas "första svarta filmstjärna" död

ANNONS

Earl Cameron, som var en av de första svarta skådespelare som syntes på vita duken i Storbritannien, har dött vid 102 års ålder, meddelar hans familj.

Cameron slog igenom med filmen "Pool of London" från 1951, som är känd för att vara den första filmen i landet som skildrade kärleksrelationer mellan svarta och vita britter. Han hade också en mindre roll i Bondfilmen "Thunderball" från 1965 och i Sidney Poitiers film "A warm december" från 1973. Dessutom medverkande han återkommande i brittiska tv-serier, däribland den mycket populära "Doctor Who".

Tidningen The Guardian hyllar Camerons gärning, och skriver att han var landets "första svarta filmstjärna".

ANNONS

Cameron flyttade från sitt födelseland Bermuda till Storbritannien 1939 och började som skådespelare i Londons teaterdistrikt West End. I en intervju från 2017 säger han att han aldrig såg sig själv som pionjär.

– Det var först senare, när jag såg tillbaka, som det slog mig att jag var det, sade Cameron i intervjun.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS