Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum varnar för de auktoritära krafterna. Arkivbild.
Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum varnar för de auktoritära krafterna. Arkivbild. Bild: Dan Hansson/Svd/TT

Applebaum varnar för demokratins skymning

Vad får människor som en gång var anhängare av den liberala demokratin att bli hantlangare åt auktoritära krafter? Det är frågan som den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum brottas med i sin nya bok, "Demokratins skymning".

ANNONS

En nyårsfest vid millennieskiftet. Platsen ett halvrenoverat hus på den polska landsbygden. Värdparet är den biträdande utrikesministern Radek Sikorski i den polska center-högerregeringen och hans hustru Anne Applebaum.

Gästerna består av journalistkollegor, diplomater och politiker på den politiska högerkanten, den vinnande, som var i full färd med att på allvar ansluta Polen till det demokratiska, marknadsliberala Europa. Muren, kommunismen och Sovjetunionen var borta.

Natoanslutningen hade kommit samma år och EU-medlemskapet väntade runt hörnet. Stämningen på festen som varade till eftermiddagen därpå var euforiskt optimistisk, den påvra maten och kassettbandsmusiken till trots. En ny tid stundade.

Auktoritär riktning

“Två decennier senare skulle jag nu korsa gatan för att undvika några av de människor som var på min nyårsfest och de i sin tur skulle inte bara vägra komma in i mitt hus, de skulle skämmas över att erkänna att de någonsin hade varit där”, skriver Anne Applebaum.

ANNONS

Något hade hänt. Det blev inte riktigt som man trodde på nyårsfesten. I stället kom Polen, liksom Ungern, att gå i högerpopulistisk, auktoritär riktning med öppet förakt för den liberala demokratins grundprinciper om maktbalans, fria medier och oberoende domstolar.

Och flera av människorna på festen, och andra av hennes vänner och kollegor, bidrog starkt till detta, svek sina ideal och blev verktyg för en auktoritär samhällsutveckling, enligt Applebaum.

Försöker förstå

Det är de här människorna som hon på både ett personligt och ett politiskt plan försöker förstå i sin bok.

– Först och främst handlar det inte bara om Polen och Ungern, det händer på många andra ställen också. Det handlar om intellektuella och människor med utbildning, politiska strateger, journalister, bloggare, talskrivare och människor som producerar memes som sprids på internet. Den här typen av människor är viktiga i politiska förändringar, speciellt radikala förändringar och extremism, därför att de kan förbereda människor att se verkligheten och framtiden annorlunda. De skapar konspirationsteorier som får människor att tvivla på sina institutioner, säger Anne Applebaum på telefon från London.

Utan de här personerna går det inte att omvandla ett samhälle i auktoritär riktning, anser hon.

– Nej, det är inte möjligt. Det här är människor som har hjälpt auktoritära partier att ta och behålla makten. De är nyckelfigurer i det systemet.

ANNONS

Finns överallt

– En del av dem är väldigt cyniska, men en del av dem är väldigt uppriktiga. De tycker verkligen att demokratin har misslyckats och inte skapat det samhälle som de vill leva i. De är arga och pessimistiska över det samhälle de lever i och de vill att det ska bli radikalt annorlunda. Och i vissa fall har de här förändringarna gett dem personliga framgångar och nya karriärmöjligheter. Det kan vara mycket svårt att särskilja de personliga och de politiska motiven.

Samma typ av människor finns överallt. Hon beskriver några av dem, också de vänner och bekanta, i USA och Storbritannien, inklusive premiärminister Boris Johnson.

Den auktoritära utvecklingen förutsätter en grogrund bland vanliga människor. Men den står inte bara att finna i sociala, demografiska och ekonomiska förändringar, framhåller hon.

Den nya informationsteknologin som översköljer oss med ”information”, fake news och konspirationsteorier splittrar och undergräver möjligheterna till samförstånd. Människor har inte längre bara olika uppfattningar, de har olika fakta och verkligheter i sina egna bubblor.

Hotar demokratin

Tillsammans med lockelsen i det auktoritära, att slippa komplexiteten och den störande mångfalden i demokratin, ökar det splittringen och hotar i förlängningen demokratin som vi känner den, varnar Applebaum.

– Det här är en verkligt viktig intellektuell scenförändring som händer i stort sett i alla moderna demokratier, inklusive Sverige, säger hon.

ANNONS

Hon beskriver högerregeringar, men det är absolut ingen vänster-högerfråga, framhåller Applebaum, själv republikan ända fram till 2008, då John McCain valde Sarah Palin som parhäst i presidentvalet.

– Nej, självklart inte. Jag har skrivit tre böcker om vänsterdiktaturer, och strax före pandemin besökte jag Venezuela. Jag är inte omedveten om stora problem inom vänstern. Men just nu är jag mer bekymrad över högern, eftersom den nu har möjligheten att förändra regeringar, säger Anne Applebaum.

Owe Nilsson/TT

Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum aktuell med sin nya bok 'Demokratins skymning'. Arkivbild.
Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum aktuell med sin nya bok "Demokratins skymning". Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Fakta: Anne Applebaum.

Amerikansk-polsk författare och journalist.

Har skrivit tre uppmärksammade böcker om Sovjetunionen. "Gulag", som belönades med Pulitzerpriset, "Järnridån" och "Röd hungersnöd".

Tidigare kolumnist i Washington Post och medarbetare i den konservativa brittiska tidskriften The Spectator. Numera medarbetare i amerikanska The Atlantic.

Polsk medborgare och gift med Radek Sikorski, tidigare försvars- och utrikesminister i polska regeringar.

Aktuell med boken "Demokratins skymning" (Bonniers).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS