'Det är klart att man kan tvivla på sig själv under processen. Men när det väl händer, så är det som att 'det här visste jag'', säger Alexander Abdallah om alla sina målsättningar och framgångar på senare tid.
"Det är klart att man kan tvivla på sig själv under processen. Men när det väl händer, så är det som att 'det här visste jag'", säger Alexander Abdallah om alla sina målsättningar och framgångar på senare tid. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Alexander Abdallah: "Blev sönderstressad"

Ingen är mindre förvånad över "Snabba cash"-framgången än Alexander Abdallah. Han har visualiserat den – varje kväll sedan han tog examen från scenskolan.
– Jag har tänkt att allt det här ska hända, säger skådespelaren, som fått ett stort genombrott med rollen som torpeden Salim.

ANNONS

Massor av jobb, "Snabba cash"-hysteri och så håller han på och övningskör. Alexander Abdallah gäspar när han slår sig ner vid kafébordet. Det är mycket nu för den lite trötte men vänlige skådespelaren, som har kuggat en gång. Han sträcker mjukt på kroppen och säger att han skriver dagbok för att inte tappa bort sig själv.

– Jag är väldigt bra på att fånga upp mina känslor och och se vad jag har. Men de första två veckorna efter "Snabba cash" var så sjukt hetsiga. Jag skulle finnas där för alla och jag blev sönderstressad, säger han och fortsätter:

– Jag fick rådet att ta bort telefonen och bara andas, så det gjorde jag. Men det är klart att det går fort och alla vill intervjua en. Du såg, jag kom in gäspande. Men jag tycker det är kul och jag kan stanna upp.

ANNONS

Ny typ av roll

Alexander Abdallah medverkar härnäst i den kommande dramakomedin "Thunder in my heart", skapad och skriven av Amy Deasismont, som också spelar huvudrollen Sigge.

Viaplay-serien handlar om hur svårt det kan vara att bli vuxen på riktigt. Alexander Abdallah spelar Sigges kompis Sam, en ung kille som navigerar sig fram i sina relationer, till Sigge och till sin familj. Hans pappa i tv-serien spelas av hans riktiga pappa.

– Han är amatörskådespelare och det var jätteroligt att få med honom på det här.

Rollen som den milde Sam ligger långt bort från genombrottsrollen som Salim, den krisande torpeden i "Snabba cash".

– Det känns bra. Jag vill inte måla samma tavla två gånger utan utmana mig själv som konstnär. Men det var svårt, jag hade bara någon vecka på mig att rensa bort Salim och gå in i Sam. Det var väl lite därför som jag fick plocka saker från mig själv den här gången, till skillnad från med Salim, där jag var helt och hållet någon annan. Men det var kul. Jag hoppas att folk ska tycka att det här också är bra.

TT: Hur har ditt eget vuxenblivande sett ut?

– Jag är 28 nu men jag letar alltid efter min identitet. Även om jag är säkrare nu än under puberteten eller tiden mellan 18 och 25, så undrar man väl alltid: "vem är jag?" Speciellt nu när det händer så mycket i mitt liv.

ANNONS

Visualiserar det han vill ha

Även om det är högt tempo för Alexander Abdallah för tillfället är framgångsvågen han rider på inte oväntad, i alla fall inte för honom själv. Han har räknat med det, faktiskt sett det framför sig så tydligt att han inte är förvånad.

– Jag visualiserar ganska mycket. Allt som har hänt sedan jag tog examen har jag tänkt på varje kväll innan jag ska sova, det har varit väldigt specifikt: vad jag vill se och ha inom några år. På ett sätt är det sjukt att det blir verklighet. På ett annat sätt så känns det så självklart för jag har vetat vad jag vill ha och jag har jobbat hårt för det.

Han räknar upp vad han hittills har fått från ett till synes välvilligt universum: ett långtidskontrakt på en teater i Sverige, en agentur, den stora rollen i en tv-serie "som skulle 'blowa upp' på Netflix". På önskelistan återstår Kristallen, att få pris för bästa manliga huvudroll på galan i höst.

– Det skulle vara en kul milstolpe. Det visualiserar jag nu. Och en massa annat, men jag vill inte säga vad, då kanske jag jinxar det. Men jag tycker att priser är kul, säger han och visar upp displayen på sin mobiltelefon, när samtalsämnet Guldbaggen kommer upp.

ANNONS

Bakom en flod av notifikationer döljer sig en bild på just en Guldbagge.

– Jag har haft den här mobilen i två år och jag lade in den här bilden direkt. Det är så jag jobbar, säger han och skrattar.

TT: Ska du byta ut den mot en Oscar sen då?

– Ja, det är tanken. Men jag tror att jag ska byta ut den mot Oscarn redan nu, den är jag verkligen sugen på.

Miranda Sigander/TT

Kompisarna Sam (Alexander Abdallah) och Sigge (Amy Deasismont) försöker navigera i vuxenlivet i nya tv-serien 'Thunder in my heart'. Pressbild.
Kompisarna Sam (Alexander Abdallah) och Sigge (Amy Deasismont) försöker navigera i vuxenlivet i nya tv-serien "Thunder in my heart". Pressbild. Bild: Viaplay
Skådespelaren Alexander Abdallah är aktuell i kommande tv-serien ”Thunder in my heart”, där han gör en helt annan typ av roll än i 'Snabba cash'.
Skådespelaren Alexander Abdallah är aktuell i kommande tv-serien ”Thunder in my heart”, där han gör en helt annan typ av roll än i "Snabba cash". Bild: Fredrik Sandberg/TT
Salim (Alexander Abdallah) sjunger på ett bröllop där Leya (Evin Ahmad) jobbar i 'Snabba cash'. Pressbild.
Salim (Alexander Abdallah) sjunger på ett bröllop där Leya (Evin Ahmad) jobbar i "Snabba cash". Pressbild. Bild: Netflix

Fakta: Alexander Abdallah

Född: 1993

Uppvuxen: i Uppsala.

Bakgrund: Utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2015 – 2018.

Meriter i urval: Har varit anställd vid Malmö Stadsteater och har även spelat på Helsingborgs Stadsteater, och i "Snubben lättar på sitt hjärta" på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen. Han är regissör för kortfilmen "Jag skiner inte utan er mina bröder" som hade världspremiär på Göteborg Filmfestival 2019. Spelade musikern Rick i tv-serien "Älska mig".

Genombrott: Rollen som Salim i Netflix-aktuella "Snabba cash".

Aktuell: Spelar Sam i dramakomedin "Thunder in my heart" som får premiär på Viaplay den 23 maj. I sommar ska han regissera kortfilmen "Vi var barn då" som han och skådespelaren Mustafa Al-Mashhadani har skrivit tillsammans.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS